Prima pagină » Titlurile zilei » Cele mai frumoase tinere au ajuns ieri la un hotel din centrul Iașului pentru a primi slujba la care au visat de-o viață! Pot să călătorească în toată lumea și câștigă salarii uriașe

Cele mai frumoase tinere au ajuns ieri la un hotel din centrul Iașului pentru a primi slujba la care au visat de-o viață! Pot să călătorească în toată lumea și câștigă salarii uriașe

25 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Roxana, Diana și Delia sunt trei tinere din Iași și Bacău care vor să se angajeze ca stewardese. Ieri au fost la interviul de recrutare derulat de compania aeriană WizzAir, care vrea să angajeze 800 de însoțitori de zbor. Cele trei tinere care vor să fie stewardese au un vis comun: să călătorească în toată lumea

Ieri (n.r.- 24 august 2021) s-au desfășurat la Iași interviurile de angajare de către compania aeriană Wizz Air, unde au participat peste 50 de persoane interesate să se angajeze în acest domeniu. Printre condițiile de angajare ca stewardese au fost ca tinerele să aibă minimum 1,65 de metri înălțime, iar tinerii, 1,75 de metri înălțime, să fie vorbitoare sau vorbitori de limba engleză, dar și să fie pregătiți pentru situații dificile și să știe să înoate. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu trei dintre tinerele care au venit să se angajeze ca stewardese. Ce le-a motivat să facă acest pas, cum văd ele meseria de stewardesă, se află printre întrebările la care au răspuns cele trei tinere care vor să devină însoțitori de zbor. Niciuna dintre candidate nu are experiență ca stewardesă, însă își doresc să călătorească în toată lumea.

Tinerele care vor să se angajeze ca stewardese vor să călătorească în toată lumea

Una dintre tinerele care a venit la Iași pentru a susține interviul de angajare este Roxana Cristian, în vârstă de 35 de ani. Tânăra spune că a făcut „Școala de stewardese” și nu s-a angajat în domeniu din cauza pandemiei COVID-19, însă, odată ce companiile aeriene au demarat recrutările, a vrut să își încerce norocul. A venit la Iași pentru că nu reușise să ajungă la interviu în ziua în care au fost recrutările de la Bacău. Povestește că a muncit câțiva ani la Aeroportul din Bacău, la ghișeul unde se face check-in-ul, și i s-a părut și mai interesant să lucreze ca stewardesă.

„Eu am mai lucrat la aeroport, la check-in. Aș avea o mică experiență. Acum un an am făcut școala de stewardese, am vrut să-mi urmez visul, dar a venit pandemia și am stagnat totul. Am zis că acum, dacă s-au reluat angajările, să îmi încerc norocul. Acum lucrez ca asistent manager la o firmă de call-center”, susține Roxana Cristian.

Roxana Cristian, tânără candidată: „E un altfel de job, e altceva”

Meseria de stewardesă este una care prezintă interes atât pentru tineri, cât și pentru tinere datorită faptului că aceștia au posibilitatea să călătorească în toată lumea. Pe lângă salariul motivant, acesta este unul din factorii care îi determină pe mulți tineri și tinere să înceapă o carieră în acest domeniu. Roxana Cristian susține că, deși va fi departe de familie din cauza acestei meserii, vrea să obțină postul.

„Aș vrea să fiu departajată la baza din Bacău, pentru că am o fetiță și aș vrea să fiu aproape de ea. Am lucrat la Aeroport și acolo mi s-a dezvoltat această pasiune. E atât de palpitant, deși nu e ușor, pentru că interacțiunea cu oamenii e dificilă. E un altfel de job, e altceva. Nu e, cum se spune, că doar servești în avion. Sunt multe alte chestii pe lângă asta. Dacă, de exemplu, se întâmplă accidente, trebuie să fii pregătită să ajuți pasagerii”, spune Roxana Cristian, din Bacău.

Diana Atasiei: „Toată perioada asta pandemică m-a făcut să-mi dau seama că un job la birou sau unul de acasă nu mi se mai potrivește”

O altă tânără care își dorește să se angajeze ca însoțitoare de zbor este Diana Atasiei, în vârstă de 23 de ani, din Iași. Tânăra povestește că în ultimii ani a avut numai joburi care presupuneau munca la birou și vrea să schimbe domeniul de activitate pentru că simte că nu i se mai potrivește.

„În prezent lucrez la Amazon ca «senior compliance asociate», dar toată perioada asta pandemică m-a făcut să-mi dau seama că un job la birou sau de acasă nu mi se mai potrivește. Acesta este motivul pentru care am decis să încep o nouă carieră. La Amazon sunt din luna decembrie 2020. Am mai avut alte joburi de birou, tot statice, de aceea am simțit nevoia de schimbare. Nu cred că este neapărat o meserie ce o pot practica toată viața, dar tocmai vârsta mă ajută să experimentez mai multe lucruri acum, cât îmi permite timpul, pentru a-mi da seama exact ceea ce vreau să fac pe viitor. Vreau să îmi ating obiectivul de a vedea cât mai mult lumea. Mi-ar plăcea să fiu și aici, pe baza din Iași”, susține Diana Atasiei, tânără din Iași.

Salariul lunar al unui însoțitor de zbor începător este cuprins între 1.200 și 1.400 de euro lunar, la care se adaugă diurna de zbor, care este de 30 de euro, pe zi

În fiecare lună, fiecare stewardesă are cel puțin 12 zboruri. De asemenea, sunt remunerate și sectoarele suplimentare de zbor, cu 30 de euro, pe zi. Chiar dacă jobul de stewardesă este bine plătit, tinerele venite la interviul de angajare susțin că nu acesta a fost motivul principal care le-a determinat să își încerce norocul. Delia Hărăguță, în vârstă de 27 de ani, susține că a mai discutat cu alte fete care lucrează în domeniu și i s-a părut interesantă această meserie.

„Lucrez în vânzări și nu este chiar domeniul meu. Simt că pot să fac ceva mai mult. Nu faptul că se câștigă bine din această meserie este motivul pentru care am ales să vin la un interviu. Este important și acest aspect, dar e vorba de plăcerea de a munci. Partea frumoasă este că poți călători. Într-adevăr, trebuie să fii dispus să pleci noaptea, să faci mici sacrificii. Discutând cu alte fete care lucrează ca însoțitoare de zbor, mi s-a părut interesantă povestea lor. Este un job mereu spontan, mereu nou”, mai spune Delia Hărăguță, tânără din Iași.

WizzAir este una din companiile învinse în instanță de o ieșeancă, caz prezentat într-o ediție „BZI”.

WizzAir este una dintre cele mai mari companii aeriene care operează o flotă de 142 de aeronave Airbus A320 și A321

Compania a transportat 10,2 milioane de pasageri în anul 2020. WizzAir desfășoară interviurile de recrutare în lunile august și septembrie la București, Bacău, Iași, Craiova, Sibiu, Cluj-Napoca și Timișoara. La București s-au prezentat 170 de candidați. Începând cu luna iunie 2021 au fost reluate o parte din zborurile din Iași, după pandemia COVID-19. Pandemia de COVID-19 a ținut la sol cursele externe și cele interne de la Aeroportul Iași. Singura cursa comercială care a zburat de la Aeroportul Iași a fost cea spre Billund (Danemarca), în toată perioada restricțiilor. Odată cu ridicarea stării de urgență și intrarea în starea de alertă, de la Aeroportul Iași au fost reluate treptat și cursele operate de compania TAROM, către Otopeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`