Jocurile de societate și-au făcut loc în viața oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Dorința de divertisment, spiritul de apartenență la o echipă și dezvoltarea unei strategii au fost printre factorii care au dus la popularizarea acestor activități. Contrar tehnologizării la scară largă, jocurile minții sunt practicate încă de foarte multe persoane. Adrenalina resimțită pe parcursul unui astfel de joc este motivul principal pentru care atât de multe persoane aleg să îl practice în continuare. Fie că este vorba de un simplu joc de șah sau de unul în care trebuie să fii foarte atent la mișcările adversarului, jocul te ține în priză și te face să îți dorești să repeți experiența de cât mai multe ori.
Jocul răbdării – șahul
Despre originile jocului de șah se cunosc destul de puține detalii, dar acest lucru nu îl face mai puțin cunoscut în lume. În timp ce unii sunt de părere că a pornit din India, alții cred cu tărie că țara de origine este China. Contrar acest lucruri, cert este că jocul pe care îl cunoaștem în prezent a apărut în sudul Europei și a evoluat de la versiunea din India.
Pentru acest joc antic este nevoie de strategie și inteligență. Deseori poate fi asociat cu un joc plictisitor, lipsit de farmec, dar există foarte multe persoane cărora le provoacă adrenalină. Mai mult, cu răbdare și modestie oricine poate câștiga jocuri importante și poate avea parte de realizări remarcabile.
Jocul cu numere – Sudoku
Un alt joc logic la fel de cunoscut este Sudoku, joc care a apărut pentru prima dată în anul 1892. O diferență dintre forma sa de atunci și cea cunoscută astăzi este numărul de pătrate, la acea vreme existând doar patru, spre deosebire de nouă. Popularitatea a dus la tipărirea acestuia în diverse ziare, lucru întâlnit și în zilele noastre.
Având în vedere că orice joc suferă de modificări de-a lungul timpului și diferite artificii care îl fac mai interesant, la fel s-a întâmplat și în cazul jocului Sudoku. Astfel pe lângă varianta clasică cu numere există și versiunea cu litere de la A-F. Avantajul acestui joc este faptul că poate fi rezolvat de către oricine, totuși acest lucru depinde și de nivelul de dificultate.
Jocuri moderne
Odată cu trecerea anilor și apariția digitalizării, jocurile de cazinou au devenit din ce în ce mai cunoscute. Totuși, aceste jocuri ale minții au reprezentat mereu un real interes pentru oamenii din toată lumea. Deși există multe cazinouri spectaculoase, nu este greu de înțeles de ce jocurile cu sloturi online sunt printre alegerile de top.
Varietatea de teme care se potrivesc aproape oricărei preferințe și interfața cu grafică de o calitate superioară sunt factori decisivi în acest sens. Pe lângă asta, confortul de care se bucură jucătorii merge mână în mână cu posibilitatea de a accesa aceste jocuri de pe orice fel de dispozitiv, în orice moment. Nu în ultimul rând, nivelul ridicat de securitate și serviciul clienți sunt un bonus notabil pe care oamenii l-au observat odată cu tehnologizarea.
Jocuri creative
În anul 1913 au fost inventate cuvintele încrucișate, o altă activitate care implică folosirea minții. Jurnalistul Arthur Whynne a inventat acest joc cu scopul de a fi publicat în ziarul american intitulat New York World.
Scopul principal al acestui joc constă nu doar în găsirea de cuvinte a căror lungime se potrivește careurilor, ci a găsirii cuvintelor potrivite, pe baza unor indicii. Interesul oamenilor față de acestea a apărut la scurt timp după ce au fost publicate în ziare. Astfel, unii le rezolvau în fiecare dimineață în drum spre muncă sau de fiecare dată când aveau puțin timp la dispoziție. Datorită popularității sale, a apărut ceva timp mai târziu jocul scrabble, atât de cunoscut și în zilele noastre.
Jocurile minții sunt o activitate apreciată de foarte multe persoane din toată lumea. În timp ce pentru unii ele reprezintă o adevărată pasiune, pentru alții sunt doar un mod de a socializa, de a de destinde sau de a pune în practică diferite strategii. Cu toate acestea, cel mai important beneficiu este antrenarea minții, după cum le spune și numele. Drept urmare, deși ele nu implică efort fizic, activitatea cognitivă își face simțită prezența pe durata unui astfel de joc iar rezultatele vorbesc de la sine.