Prima pagină » Culinar » Cele mai sănătoase metode de a găti
Cele mai sănătoase metode de a găti

Cele mai sănătoase metode de a găti

06 apr. 2020, 10:36,
în Culinar

Te-ai gândit vreodată cum e să găteşti, dar în acelaşi timp să poţi păstra valoarea nutriţională a alimentelor? Ei bine, vestea bună este că nimic nu e imposibil! Poţi ţine cont de sfaturile specialiştilor şi astfel să ai parte de o alimentaţie sănătoasă. Iată cum!

Metode de gătit eficiente

Fierberea la aburi

Acest procedeu implică fierberea alimentelor, dar fără să fie nevoie să le pui în apă sau în grăsime. Există vase special concepute pentru a fierbe la aburi, însă, dacă nu ai la îndemână o astfel de achiziţie, te poţi folosi de o cratiţă în care clocoteşte apa, iar deasupra poţi aşeza un alt vas cu capac, astfel încât alimentele să se gătească la aburi. Atenţie doar la cum le vei improviza, asigurându-te că le-ai fixat corespunzător şi că nu reprezintă niciun pericol atât pentru tine, cât şi pentru altcineva care este în preajma acestora. De preferat, este să ai la îndemână vase de calitate, cum sunt cele din oţel inoxidabil.

“Fierberea la aburi ajută la eliminarea pesticidelor legumelor care > în apă. Dacă ai un fierbător la aburi cu mai multe nivele, de preferat este să aşezi legumele primele, mai exact la bază, pentru ca substanţele chimice să fie elimine în apă şi nu pe alte alimente ”, explică Laura Cariel, specialist în dietetică.

Dezavantajul fierberii în apă a alimentelor este că majoritatea nutrimentelor hidrosolubile (cele care se dizolvă în apă) se pierd. Vitaminele hidrosolubile sunt vitamina C, plus cele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B7, B5, B12). De altfel, există şi minerale care se pot reduce prin gătit, cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu şi calciu.

Pentru a evita să pierzi majoritatea nutrimentelor, dieteticianul recomandă, mai degrabă, să “opăreşti legumele în apă clocotită; să acoperi vasul cu un capac; să eviţi să tai mărunt alimentele pentru că şansele sunt mai mari să-şi piardă valoarea nutriţională în contactul cu apa; să speli foarte bine, sub jet de apă rece, legumele pentru a elimina cantitatea de pesticide”.

Un alt sfat este să acoperi vasul cu un capac, cu excepţia cazurilor în care ai legume deoarece acestea îşi pierd intensitatea culorii.

Pe de altă parte, atunci când fierbi peştele, chiar şi la o temperatură mare (100 de garde Celsius), acesta îşi păstrează aportul de acizi graşi Omega 3 mai mult decât în cazul prăjirii sau metodei de gătit la microunde.

Un alt sfat este să încerci să consumi alimentele gătite cât mai repede deoarece conţinutul de vitamina C poate să se elimine în continuare atunci când acestea intră în contact cu aerul.

Gătitul la foc mare

Acest procedeu se referă la alimentele gătite într-un timp scurt şi la foc mare. Poate fi o metodă excelentă, însă atenţie la cantitatea de ulei pe care o foloseşti. Nutrimentele liposolubile (cele care se dizolvă în grăsime) se vor pierde, cum ar fi vitaminele A, D, E şi K.

Totuşi, există cercetări care au demonstrat cum metoda rapidă de gătit în grăsime (sotarea) îmbunătăţeşte absorbţia anumitor nutrimente şi antioxidanţi din alimente, cum ar fi beta-carotenul din morcov, mai mult decât dacă le-ai consuma crude.

Coacerea la cuptor a aluaturilor şi a cărnii nu produce efecte majore asupra lor. Excepţie fac doar vitaminele din complexul B care se pot reduce cu până la 40% atunci când lăsăm carnea la cuptor.

Înăbuşirea

Acest procedeu constă în fierberea alimentelor în diferite lichide, la foc mic, sub capac. Poţi înăbuşi carnea sau legumele fie într-o cratiţă sau oală pusă pe foc la aragaz, fie la cuptor. De preferat, este să ai la îndemână vase de calitate, aşa cum sunt cele din fontă şi din oţel inoxidabil.

Alte procedee de gătit

  • Metoda de gătit prin folie
  • Metoda de gătit prin grill (grătar)
  • Atunci când carnea este pregătită la grătar, se pot forma hidrocarburi aromatice policiclice (engl. PAH) – substanţe chimice care apar atunci când picăturile de grăsime ale cărnii intră în contact cu suprafaţa încinsă a grătarului şi astfel pot creşte riscul de a te îmbolnăvi de cancer. O echipă de cercetători (2016) a ajuns la concluzia că nivelul de PAH poate fi redus cu până la 89% dacă acele picături de grăsime sunt înlăturate, iar metoda de gătire la un grătar convenţional (prin afumare) este diminuată.
  • Metoda de gătit la microunde (în puţină apă şi, cel mai important, într-un timp scurt!)

Acum că ai la îndemână sfaturile specialiştilor, poţi avea mai multă grijă de tine şi de cei dragi ţie.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
02:00
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
02:00
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
02:00
FOTO Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele
02:00
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele