Marți, 5 noiembrie 2019, la ora 15.00 și doar în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE a fost programată o ediție ce nu trebuia ratată. Au fost invitați patru reprezentanți ai instituției care e inițiatoarea unora dintre cele mai tari și atractive evenimente dedicate tinerilor și studenţilor. Este vorba de Bogdan Crucianu, manager Casa de Cultură a Studenților (CCS) Iași. Alături de acesta au fost prezenți şi: Mihaela Cojocaru, coregraf al Ansamblului Folcloric Studenţesc Doina Carpaţilor, actorul Andrei Ciobanu, noul coordonator al Teatrului Ludic și Adrian Ștefan, coregraf și fondator al trupei de dans The Sky. Alături de toți aceștia au fost abordate aspecte legate de aniversarea împlinirii celor 62 de la fondare, momentele pregătite cu această ocazie, activitățile care au fost derulate sau urmează să aibă loc. Pe de altă parte, cei trei coordonatori de activități în cadrul Casei au oferit detalii ce țin de ceea ce fac sau ce urmează să se întâmple în cadrul entităților pe care le administrează.
Care sunt evenimentele programate
În anul în care Iașul e Capitala Tineretului din România, Casa de Cultură a Studenților din Iași sărbătorește 62 de ani de la înființare.
În perioada 2-6 noiembrie 2019 au loc „Zilele Casei de Cultură a Studenților“. În această perioadă Casa de Cultură a Studenților din Iași v-a pregătit o serie de manifestări cultural-artistice ce vor avea scopul de a evidenția rolul pe care instituția l-a avut și îl are în mediul studențesc.
Festivalul „Hora celor 7 coline”
Deschiderea oficială a fost marcată de Festivalul „Hora celor 7 coline” , programat pe 2 noiembrie. Spectacolul a cuprins momente artistice reprezentative pentru fiecare zonă a țării. Pe scena Gaudeamus au urcat Ansamblul Folcloric Studențesc Doina Carpaților din Iași, Ansamblul Folcloric Studențesc „Junii Brașovului” de la Casa de Cultură a Studenților din Brașov, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca și Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurel” de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad Iași. Totodată, au interpretat în cadrul evenimentului și tinerii: Karla Ursu, Marian Marele, Mădălina Balcan, Iustinian Breahna de la clasa de canto popular, profesor Claudia Martinică.
Spectacolul „Made în România”
Evenimentul „Zilele Casei de Cultură a Studenților va continua luni, 4 noiembrie cu spectacolul „Made în România” , regia Adrian Ștefan, spectacol sincretic ce cuprinde momente artistice realizate de trupele Casei de Cultură a Studenților și a partenerilor.
Cei 80 de artiști ce vor evolua pe scena Casei de Cultură a Studenților în spectacolul „Made în România” de Adrian Ștefan, vor readuce în fața publicului prin artele spectacolului (dans , muzica, teatru, poezie, folk, etc.) cele mai importante obiceiuri românești, transpuse sincretic într-un spectacol unitar cu influențe moderniste. Spectacolul urmărește omul în evoluția sa prin viața raportată la principalele etape ale vieții dar și la tradițiile străbune.
Gala Studentului Ieșean
Pe 5 noiembrie va avea loc ”Gala Studentului Ieșean”, eveniment organizat împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului și universitățile ieșene. Casa de Cultură a Studenților din Iași va premia excelența în educație, artă și implicarea în comunitate. În cadrul galei dedicate în întregime studenților vor fi premiați studenții cu rezultate remarcabile obținute în domeniul în care studiază, membrii care excelează la cluburile artistice de la Casa de Cultură a Studenților Iași, organizațiile studențești care au obținut finanțare pentru proiectele pe care le-au derulat în ultimii 3 ani și tinerii care au evoluat pe scenă în cadrul celei de-a șasea ediții a Festivalului Artei și Creației Studențești „Gaudeamus“. ”Gala Studentului Ieșean” va începe la ora 19:00.
Ziua Porților Deschise
Pe 6 noiembrie, tinerii sunt așteptați la ”Ziua Porților Deschise”, activitatea ce oferă posibilitatea tinerilor să afle activitățile pe care Casă de Cultură a Studenților din Iași le pregătește pentru anul universitar 2019-2020, în intervalul 18. 00-22. 00. Evenimentul va fi marcat de ateliere demonstrative.
62 de ani cu activitate neîntreruptă la acest spațiu al Culturi din urbe
În cei 62 de ani de activitate neîntreruptă a acestui loc dedicat Culturii, în acest oraș, el însuși capitală culturală a României, numărul celor care i-au trecut pragul, activând în nenumăratele formații artistice, cercuri, dau cursuri, este aproape imposibil de cuantificat. Mulți dintre absolvenții de învățământ superior își mai amintesc sau nu de viața de student , dar de activitatea de la casa de cultură cu siguranță își amintesc, cu bucurie, dar și cu nostalgie. Prin timp, acest areql al Culturii a fost, este și va fi o gazdă primitoare, cu ușa mereu deschisă, gata să ofere spre folosire, ceea ce îi stă la îndemână, adică accesul la petrecerea, în mod plăcut a timpului liber. Rostul acestei case ar fi neîmplinit dacă studențimea ieșeană, tineretul ieșean, în general, nu i-ar trece pragul.