Local

Celebra bătaie de la Ruginoasa nu va avea loc nici anul acesta. Pe 31 decembrie, jandarmii vor împânzi localitatea

Publicat: 30 dec. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Celebra bătaie de la Ruginoasa nu va avea loc nici anul acesta. Pe 31 decembrie jandarmii vor împânzi localitatea
Celebra bătaie de la Ruginoasa nu va mai avea loc anul acesta. Jandarmii vor fi prezenți în localitate

Tradiționala bătaie de la Ruginoasa nu va mai avea loc anul acesta. Mâine, 31 decembrie 2023, autoritățile vor fi prezente în localitate

Conform tradiției populare, ceata de băieți care câștigă tradiționala bătaie din ziua de Anul Nou are întâietate la pețitul fetelor și la organizarea de baluri în anul care vine. În dimineața zilei de 31 decembrie, în jurul orei patru dimineața, bărbații din comuna Ruginoasa, județul Iași, obișnuiau să se întâlnească la una din case, își puneau măștile, ce cântăresc și zece kilograme, își luau bâtele și porneau spre toloacă. În 2013 a avut loc ultima bătălie dintre Deleni și Văleni, această tradiție devenind una interzisă, în ciuda locuitorilor din Ruginoasa, care încă speră să-și recapete tradiția.

Celebra bătaie de la Ruginoasa nu va mai avea loc anul acesta. Jandarmii vor fi prezenți în localitate

În data de 31 decembrie 2023, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” va asigura măsurile de ordine și siguranță publică, în sistem integrat, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași și Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași la manifestările tradiționale de Anul Nou, desfășurate în localitatea Ruginoasa, județul Iași.

Astfel, pentru buna desfășurare a acestor activități, pe data de 22 decembrie 2023, la sediul Primăriei Ruginoasa a avut loc întâlnirea dintre reprezentanții structurilor M.A.I. cu atribuții în domeniul ordinii publice și situațiilor de urgență și autoritățile locale, sub autoritatea Instituției Prefectului, județul Iași. În cadrul acestei întâlniri au fost reamintite prevederile legale în vigoare, privind portul și folosirea obiectelor contondente de participanții la manifestările publice, precum și riscurile la care se supun, atât cele cu incidență penală, cât și cele privind integritatea fizică. Totodată, reprezentanții cetelor de mascați au fost asigurați despre faptul că nu se dorește interzicerea tradițiilor și obiceiurilor specifice zonei, prezența forțelor de ordine în comuna Ruginoasa pentru această manifestare având caracter preventiv, în vederea protejării integrității fizice a tuturor persoanelor prezente în spațiul public, dar nu vor fi tolerate activitățile care constituie încălcări ale legislaţiei în vigoare.

Bătaia de la Ruginoasa, din noaptea dintre ani

În trecut, confruntările se dădeau între diferitele formații care se adunau în centrul comunei Ruginoasa în dimineața de ajun al Anului Nou. Existau pregătiri inițiale, trupele se studiau unele pe altele, chiar și cu strategii și spioni, astfel încât să iasă pe primul loc atât la frumusețea costumelor și a urăturilor, cât și la numărul de participanți. Din recuzita mascaților nu lipsea ghioaga care uneori era folosită „fără prea multă economie”.

De aceea „nu era bine să stai în calea lor pentru că riscai să mai iei și câte o bâtă sau un bici pe spate”. Calitatea măștilor, care întruchipau babe, moșnegi, funcționari, preoți, „o bogăție de reprezentări”, după cum susține șeful Consiliului Județean Vaslui, era deosebită. Acestea erau făcute de rapsozi populari. Unele modele cu față dublă, foarte răspândite și foarte scumpe, ajungeau și la peste 2.000 de lei, adică un salariu la acea vreme. Multe erau foarte „încărcate” cu diverse podoabe și ajungeau la câteva kilograme, iar înălțimea unui coif trecea și de jumătate de metru.

Mâine, autoritățile locale vor fi prezente și în acest an în localitate pentru ca evenimentele să nu degenereze.

Comentarii
  • Pentru a ieși din zona de subiectivism, dar și din cea a falsei aparențe dată de ziceri de genul „to protect & to serve”, să se interzică și competițiile MMA, K1 și altele asemenea, „în vederea protejării integrității fizice” a participanților”!

  • Eu cred ca acest obicei ar trebui sa se intample in Parlamentul Penal Criminal cand incepe sesiunea, sa fie cotonogiti toti TRADATORII Criminali Penali si Drogati care au facut GENOCID asupra poporului roman IDIOT cu ,,vaccinul” ucigash.
    Cu mare tupeu si NESIMTIRE de Penali ce sunt, pulitrucii se pregatesc sa le ceara voturile eutanasiatilor care vor muri subit in maxim 5 ani de la eutanasiere.
    O cotonageala buna nu i-ar aduce pe drumul bun pe CRIMINALI, dar ar fi um preluiu bun inainte de a fi judecati si SPANZURATI pentru Crime impotriva umanitatii.

    La asa popor IDIOT, asa pulitruci CRIMINALI Penali DROGATI !

Adauga un comentariu