Eveniment-Social

Celebru cercetător și universitar austriac, șocat că România nu a fost admisă în spațiul Schengen

Publicat: 12 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Celebru cercetător și universitar austriac șocat că România nu a fost admisă în spațiul Schengen
Prof. univ. dr. Roman Schrittwieser, Universitatea Innsbruck, din Austria

Prof. univ. dr. habil. Silviu-Octavian Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul UAIC Iaşi, a publicat mesajul prof. univ. dr. Roman Schrittwieser, Universitatea Innsbruck, din Austria în contextul Schengen!

„Putem vedea alăturat ca cele două ţări au făcut istorie, împreună, în domeniul fizicii plasmei iar România i-a lăsat domnului profesor şi atâtor colegi din Austria, un sentiment de bucurie, securitatea, prietenie, împlinire profesională. La fel, şi eu am simţit, acelaşi lucru, atunci când am fost la Innsbruck pentru stagii de cercetare sau ca profesor invitat. M-am simţit ca acasă!”, a transmis prof. univ. dr. habil. Silviu-Octavian Gurlui.

Publicăm reacția celebrului cercetător și universitar austriac care a rămas șocat că România nu a fost admisă la Schengen.

„Mi-e rușine pentru politica externă a Austriei, în special pentru ministrul Afacerilor Interne Gerhard Karner și cancelarul federal Bundeskanzler Karl Nehammer, pentru vetoul lor împotriva admiterii României (și Bulgariei) în spațiul Schengen! Grupul de cercetare pentru fizică plasmei al Universităţii din Innsbruck are din 1974 relaţii ştiinţifice intense cu Facultatea de Fizică a Universităţii Alexandru-Ioan-Cuza a municipiului Iaşi. Această Universitate este cea mai veche din România şi a doua ca mărime din această ţară minunată. Din 1974 aproape în fiecare an am petrecut vizite mai lungi de cercetare și predare la această Universitate, iar colaborarea științifică cu numeroși fizicieni excelenți ai acestei Universități a fost extrem de fructuoasă și pentru grupul nostru de cercetare. Mulţi masteranzi şi doctoranzi au desfăşurat la Iaşi şi la Innsbruck lucrări comune de cercetare extraordinar de reuşite şi şi-au încheiat studiile în ambele Universităţi. De asemenea, sunt foarte mândru că am fost numit profesor onorific și doctor honoris causa al Universității din Iași. Pregătirea științifică în special în domeniul fizicii la toate Universitățile din România este remarcabilă. M-am simțit întotdeauna în siguranță în toate orașele și localitățile României și, de asemenea, în ultima vreme nu am observat niciodată probleme cu migranții. Vetoul împotriva admiterii României în spațiul Schengen nu are nicio justificare obiectivă!”, a transmis prof. univ. dr. Roman Schrittwieser, Universitatea Innsbruck.

Comentarii
  • Domnul profesor a scris in limba romana sau domnul profesor Gurlui a tradus scrisoarea? Fiind o corespondenta privata, domnul profesor Gurlui i-a cerut acordul? Poate ca in semn de reciprocitate domnul Gurlui va fi un viitor Honoris Causa….poate ca domnul profesor Gurlui a crezut ca lumea l-a uitat si a simtit nevoia sa ne reaminteasca ca exista. Nu v-am uitat dar am sperat si noi ca sunteti mai bine….se pare ca nu!

Adauga un comentariu