International

Centrala nucleară de la Cernobîl, cucerită de ruși

Publicat: 24 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Centrala nucleară de la Cernobîl cucerită de ruși
Consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak a confirmat că forțele ruse au reușit să captureze centrala nucleară de la Cernobîl

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost cucerită de ruși, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak a confirmat că forțele ruse au reușit să captureze centrala nucleară de la Cernobîl.

„După o bătălie dură am pierdut controlul asupra zonei Cernobîl. Situația fostei centrale nucleare Cernobîl, a sarcofagului și a zonelor de depozitare a deșeurilor este necunoscută” , a transmis consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak, potrivit Pravda Ucraina.

Acesta a completat, spunând că este imposibil să credem că centrala nucleară de la Cernobîl ar fi în siguranță, în condițiile în care Rusia atacă Ucraina fără un motiv concret.

„Aceasta este una dintre cele mai serioase amenințări din Europa astăzi”, a declarat Mykhaylo Podolyak.

centrala nucleara de la Cernobil
Centrala de la Cernobîl, cucerită de ruși

Se desfășoară lupte între militarii ucraineni și atacatori ruși în apropiere de Cernobîl

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că au loc lupte între militarii ucraineni și atacatorii ruși în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl.

Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că forțele ruse încearcă să preia controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

„Forțele de ocupație ruse încearcă să ocupe Centrala nucleară de la Cernobîl. Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Am discutat cu premierul suedez. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a scris pe Twitter președintele Volodimir Zelenski.

centrala cernobil
Se desfășoară lupte între militarii ucraineni și atacatori ruși în apropiere de Cernobîl

Soldații ruși au pătruns în Ucraina din Belarus

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina a anunțat că soldații ruși au intrat în Ucraina de pe teritoriul Belarusului, prin zona fostei centrale nucleare Cernobîl, situată în nordul țării.

„Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

soldati
Soldații ruși au pătruns în Ucraina din Belarus

Atacul Rusiei distruge Ucraina și cetățenii săi

Rusia a lansat joi un atac amplu asupra Ucrainei , lovind orașe și baze cu lovituri aeriene sau bombardamente, în timp ce civilii se îngrămădeau în trenuri și mașini pentru a fugi. Guvernul Ucrainei a pledat pentru ajutor, afirmând că tancurile și trupele rusești au trecut granița într-un „război la scară largă” care ar putea rescrie ordinea geopolitică.

Președintele Vladimir Putin a ignorat condamnarea globală și noile sancțiuni în cascadă în timp ce a declanșat cea mai agresivă acțiune a Moscovei de la invazia sovietică a Afganistanului din 1979 și s-a referit înfricoșător la arsenalul nuclear al țării sale. El a amenințat orice țară străină care încearcă să interfereze cu „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată”.

ucraineni steag
Civilii se îngrămădesc în trenuri și mașini pentru a fugi

Forțele ucrainene se luptă cu rușii pe mai multe fronturi

Oficialii ucraineni au spus că forțele lor se luptă cu rușii pe o serie de fronturi.

„Rusia a pornit pe calea răului, dar Ucraina se apără și nu va renunța la libertatea sa”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

Mai târziu, el a oferit Rusiei încetarea ostilităților.

„Nu Ucraina a ales calea războiului, dar Ucraina se oferă să se întoarcă pe calea păcii”, a spus el.

Zelenski, care a întrerupt anterior relațiile diplomatice cu Moscova și a declarat legea marțială, a descris forțele ruse care avansează pe mai multe fronturi, inclusiv o „situație dificilă” în curs de dezvoltare în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, la puțin peste 20 de kilometri distanță de granița de est cu Rusia, iar trupele ruseşti înaintând încet dinspre nord spre oraşul Cernihiv. El a spus că o unitate aeriană rusă de la un aeroport din afara Kievului, capitala, a fost distrusă.

Zelenski Twitter
Zelenski a spus că o unitate aeriană rusă de la un aeroport din afara Kievului, capitala, a fost distrusă.
Adauga un comentariu