Prima pagină » International » Cercetătorii de la Harvard au pus bazele unui vaccin care ucide cancerul și previne recidiva
Cercetătorii de la Harvard au pus bazele unui vaccin care ucide cancerul și previne recidiva

Cercetătorii de la Harvard au pus bazele unui vaccin care ucide cancerul și previne recidiva

12 ian. 2023, 12:40,
în International

Echipa de la Harvard a dezvoltat o nouă abordare de terapie celulară pentru a elimina tumorile și a induce imunitate pe termen lung, antrenând sistemului imunitar astfel încât să prevină recidiva cancerului. Cercetătorii de la spitalul universitar al facultății de medicină Harvard, Brigham and Women’s Hospital, au dezvoltat o strategie terapeutică bifuncțională, transformând celulele canceroase în agenți de medicament puternici împotriva cancerului.

Ei au modificat celulele tumorale vii, folosind tehnologia CRISPR-Cas9 de editare a genelor, și le-au reutilizat pentru a elibera agentul de medicament care distruge celulele tumorale.

Vaccin care ucide cancerul și previne recidiva

Rezultatele promițătoare au fost spublicate, miercuri, 4 ianaurie, în Science Translational Medicine.

„Echipa noastră a urmărit o idee simplă, și anume, să ia celulele canceroase și să le transforme în ucigași și vaccinuri pentru cancer”, a declarat autorul corespondent al cercetării, Khalid Shah, directorul Centrului pentru celule stem și imunoterapie translațională (CSTI) și vicepreședintele Departamentul de cercetare în neurochirurgie la facultatea de medicină și Institutul de celule stem (HSCI).

Pentru a dezvolta medicamentul care ucide celulele tumorale și stimulează sistemul imunitar atât pentru a distruge tumorile primare, cât și pentru a preveni recidiva cancerului, cercetătorii au modificat celulele canceroase folosind ingineria inversă. Vaccinurile împotriva cancerului sunt un domeniu activ de cercetare pentru multe laboratoare, dar abordarea pe care cercetătorii de la Harvard au adoptat-o este diferită.

În loc să folosească celule tumorale inactivate, echipa a reutilizat celule tumorale vii, care posedă o caracteristică neobișnuită. La fel ca porumbeii călători care se întorc la adăpost, celulele tumorale vii vor călători prin creier pentru a se întoarce la locul în care se află celulele tumorale.

Profitând de această proprietate unică, echipa de la Harvard a conceput celulele tumorale vii, folosind tehnologia CRISPR-Cas9 de editare a genelor, și le-a reutilizat pentru a elibera agentul de distrugere care omoară celulele tumorale.

În plus, celulele tumorale proiectate au fost concepute pentru a exprima factori care le-ar face ușor de identificat, marcat și amintit de către sistemul imunitar, pregătind sistemul imunitar pentru un răspuns anti-tumoral pe termen lung.

Strategia terapeutică poate fi aplicată unei game mai largi de tumori solide

Echipa a testat celulele tumorale terapeutice (ThTC) reutilizate, îmbunătățite cu CRISPR și modificate prin inginerie inversă, în diferite tulpini de șoareci, inclusiv un model de șoarece cu cancer cerebral – glioblastom avansat în fază terminală – și tulpini care prezintă celule de măduvă osoasă, ficat și timus derivate de la oameni, mimând micromediul imunitar uman.

Cercetătorii au construit, de asemenea, un comutator de siguranță cu două straturi în celula canceroasă, care, atunci când este activat, distruge celulele modificate genetic, ThTC, dacă este necesar.

Potrivit cercetătorilor, această terapie celulară cu dublă acțiune a fost sigură, aplicabilă și eficientă în aceste modele, sugerând parcursul terapiei.

„Scopul nostru este să adoptăm o abordare inovatoare, care poate fi transpusă în practică, astfel încât să putem dezvolta un vaccin terapeutic, care ucide cancerul, și poate avea un impact de durată”, a precizat Shah.

Autorii au subliniat că strategia terapeutică poate fi aplicată unei game mai largi de tumori solide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`