National

Cercetătorul Octavian Jurma, clarificări despre varianta africană a SARS-CoV-2: „E cu aproape 500% mai infecțioasă pentru cei care au trecut prin boală decât Delta”

Publicat: 29 nov. 2021
Varianta Omicron a coronavirusului
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă, în raportul săptămânal publicat marți, transmiterea comunitară susținută în România a variantei Omicron a SARS-CoV-2

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat luni ultimele date descoperite despre Omicron, noua variantă de coronavirus, descoperită în Africa de Sud. Acesta a punctat că e puțin probabil ca Omicron să poată ocoli complet protecția dată de vaccin.

Pe de altă parte, nu e exclus deocamdată ca eficiența vaccinurilor să scadă în fața acestei variante de SARS-CoV-2. Jurma a explicat apoi cât de infecțioasă e varianta Omicron și ce înseamnă numărul mare de mutații pe care-l are.

„Momentuan știm că e extrem de infecțioasă. Analizele statistice arată că e cu aproape 500% mai infecțioasă pentru cei care au trecut prin boală decât Delta pentru cei trecuți prin boală. Deci e o tulpină care a evoluat în primul rând să ocolească imunitatea naturală dobândită după infectare, pentru că Africa de Sud tocmai a ieșit dintr-un val Delta devastator, asemăntor celui din România, iar acest val nou apare la mai puțin de duă luni, lucru care e atipic. În general durează cam șase luni până când scade suficient imunitatea după boală / vaccinare, așa încât să fie un val.

Faptul că această tulpină a produs un val de infectări așa mare după Delta a fost un prim mare motiv de alarmă.

Apoi analiza tehnică a mutațiilor pe care le are această variantă a stârnit un val de îngrijorare fără precedent. Nici Delta nu a galvanizat așa tare comunitatea medicală cum a îngrijorat Omicron”, a declarat Jurma.

Jurma a precizat că acum specialiștii încearcă să afle dacă noua variantă e mai contagioasă în rândul celor trecuți prin boală decât în rândul celor vaccinați.

„Întrebarea stârnește îngrijorare. Dacă ocolește așa mult imunitatea naturală, că Africa de Sud e o țară la fel de puțin vaccinată ca România, atunci ce se întâmplă în țările cu rată mare de vaccinare? Cât de mare protecție e vaccinarea? Avem prime informații că și în Africa de Sud majoritatea celor spitalizați sunt nevaccinați, deci se pare că există un grad de protecție vaccinală relativ bună, dar nu suficient de bună să oprească această variantă să disloce varianta Delta, care e acum dominantă. Omicron a înlocuit Delta mult mai repede decât Delta a înlocuit Alpha”, a mai afirmat Octavian Jurma.

Acesta a spus apoi că Omicron a acumulat mutații de la variantee de coronavirus Alpha, Beta, Gama și de la Delta.

„Mai apar și niște mutații care au fost studiate doar în laborator, adică mutații teoretice care ar putea ocoli aproape complet vaccinul. Acesta e motivul major de îngrijorare, unul teoretic”, a continuat el.

„Omicron abia începe să circule. Delta și Delta Plus, inclusiv pentru România, sunt un pericol iminent pentru care ne vaccinăm. Omicron e puțin probabil că va putea ocoli complet protecția dată de vaccin, pentru că vaccinul e țintit specific pe această cheie cu care virusul intră în celulă. Deci e puțin probabil că Omicron va ocoli complet vaccinarea mai ales la cei vaccinați după boală sau cei care-și fac boosterul.

S-ar putea să decoperim că există o rată mai scăzută a eficienței vaccinurilor”, a mai declarta cercetătorul Octavian Jurma.

Adauga un comentariu