Info Turism

Cercul de Foc al Pacificului: Cea mai întinsă arie vulcanică

Publicat: 09 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cercul de Foc al Pacificului Cea mai întinsă arie vulcanică
Cea mai întinsă arie vulcanică

Cea mai întinsă arie vulcanică. Cercul de Foc al Pacificului concentrează 62% din toţi vulcanii activi existenţi în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi). Două treimi din aceştia se afla în arcurile insulare din Pacificul de Vest, iar restul pe ţărmurile pacifice ale celor două Americi. Datorită densităţii mari de vulcani activi din acest loc, Cercul de Foc al Pacificului este cea mai întinsă şi activă zona vulcanică de pe Terra.

Fosele care mărginesc Pacificul sunt active din punct de vedere seismic. Acest lucru duce la producerea a numeroase cutremure. Specialiştii mai numesc această zonă centura de foc sau cercul de foc.

Cercetătorii au analizat o sută de cutremure de mare magnitudine care s-au produs în prima jumătate a secolului XX. Descoperirea era una evidenta, din cele o sută de seisme mari, 75 producându-se în această zonă.

Acest inel de foc este întrerupt numai de-a lungul coastei vestice a S.U.A. şi Canadei. Aici nu apare nici o fosă şi rareori se produc cutremure aici. Totuşi în sudul ţărmului pacific al Statelor Unite se află cea mai lungă zona de fractură oceanică numită Mendocino. Aceasta are o lungime de 3000 de kilometri. În continuarea fracturii pe uscat, întâlnim una dintre cele mai mari falii terestre, respectiv San Andreas (din California). De-a lungul centurii de foc au loc deplasări submarine care provoacă tsunami – valuri oceanice devastatoare care invadează coastele pacifice.

Cea mai întinsă arie vulcanică. Cele mai mari cutremure se produc aici

Printre cei mai importanţi vulcani din cercul de foc întâlnim: Asama, cel mai activ dintre cei 57 vulcani japonezi aflaţi în activitate, Bromo, Tambora şi Perbuatan. Ultimii trei sunt cei mai distrugători dintre cei peste 100 de vulcani activi din arhipelagul indonezian. De asemenea mai găsim vulcanul Kliucevski (Kl’ucevskaja Sopka) în Peninsulă Kamceatka, Katmai în Alaska, Mauna Loa şi Kilauea în arhipelagul Hawaii, Taal în arhipelagul Filipinelor şi cei din Noua Zeelandă.

Unele dintre cele mai distrugătoare seisme din centura sunt cele din câmpia japoneză Kanto, din septembrie 1923, din insula filipineză Mindanao (aprilie 1955), cele din Peru din noiembrie 1946, ianuarie 1962, mai 1970, respectiv cel din California (San Francisco, 1906).

Adauga un comentariu