Prima pagină » Local » Cerșetorii veniți în Iași pentru sărbătoarea de „Sf. Parascheva” se îmbogățesc. Iată câți bani reușesc să scoată pe zi

Cerșetorii veniți în Iași pentru sărbătoarea de „Sf. Parascheva” se îmbogățesc. Iată câți bani reușesc să scoată pe zi

11 oct. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

Cerșetorii care au venit în Iași de sărbătoarea „Sf. Parascheva” scot sume importante de bani în fiecare zi. Deși polițiștii și jandarmii sunt cu ochii pe ei, aceștia tot reușesc să cerșească

Una dintre cele mai profitabile afaceri, în această perioadă, la Iași, este cerșitul. Unii cerșetori ajung să scoată într-o zi chiar și câte 800 de lei. Polițiștii sunt tot timpul pe stradă și fac verificări, însă oamenii continuă să le ofere bani cerșetorilor.

Cerșetorii din Iași se îmbogățesc la sărbătoarea de „Sf. Parascheva”

Reporterii BZI au mers în teren pentru a verifica situația și, într-adevăr, erau multe persoane care apelau la mila pelerinilor. Cerșetorii apelează la tot felul de metode pentru a sensibiliza publicul țintă și au făcut un plan de acțiune bine pus la punct. În unul din cazuri, era vorba despre o femeie care stătea în scaun cu rotile și care era împinsă de un bărbat. Pe lângă cei doi, mai exista o persoană care stătea de pază și urmărea mișcările jandarmilor. În cazul în care se apropia un jandarm, cel care stătea de pază dădea semnalul celorlalți doi pentru a pleca urgent de lângă gardul unde stau pelerinii la coadă. Desigur că și oamenii au o parte de vină pentru faptul că le oferă bani celor care cer.

„Noi suntem zilnic pe stradă, verificăm și discutăm cu cei care cerșesc. Suntem conștienți de acest fenomen și luăm măsuri în acest sens. Sunt oameni care înțeleg, dar sunt care revin la cerșit, iar atunci, îi sancționăm”, a transmis un polițist care efectua controale în zonă.

Cerșetorii care au cel mai mare succes reușesc să scoată pe zi și câte 800 de lei. Polițiștii au făcut verificări la unii dintre ei și au descoperit asupra lor banii.

„Mulți dintre ei sunt veniți din alte județe, știu deja cum funcționează totul și acționează doar în anumite momente, însă este destul ca să scoată câteva sute de lei. În ritmul acesta, scot mulți bani în aceste zile. I-am verificat pe câțiva dintre ei și aveau sume importante asupra lor, undeva la 800 de lei proveniți din cerșit”, a precizat un polițist local.

Zeci de persoane au fost identificate

Începând cu data de 27 septembrie, cerșetorii au început să invadeze municipiul Iași. Mulți sunt veniți din alte județe, acest lucru a fost descoperit după ce au fost legitimați. Deși sunt amendați, aceștia se întorc la cerșit deoarece este o afacere profitabilă.

„În perioada premergătoare manifestărilor prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, polițiștii locali au identificat un număr relativ mai mare de persoane care apelează la mila publicului pe raza municipiului. Astfel, în perioada de referință 27.09 – 08.10.2024 activitatea polițiștilor locali s-a concretizat astfel: 57 procese-verbale de constatare a contravenției (46 procese-verbale cu amendă contravențională și 11 procese-verbale cu avertisment) pe linie de apelare la mila trecătorilor (în zona centrală), cuantumul amenzilor fiind de 6.900 de lei. Pe camerele de supraveghere din sistemul de supraveghere video-stradal au fost vizualizate 9 persoane care apelau la mila publicului, pentru care au fost dirijate patrule de polițiști locali care să aplice măsurile legale stabilite prin dispozițiile legii. De la cetățenii municipiului, la Dispeceratul Poliției Locale Iași au fost primite un număr de 36 de apeluri telefonice în care se sesiza prezența cerșetorilor și persoanelor fără adăpost”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.

Cerșetorii din Iași scot profituri importante în perioada sărbătorii de „Sf. Parascheva”.

Comentarii
  • in cimitirul ETERNITATEA un cersetor cu tupeu a zis sa-i dau 5 lei altfel nu pleaca de aici. l-am trimis la munca. eu taxa de morminte platesc la poarta sau la Servicii Publice, nu lui. atata mi-a trebuit, nu ma mai spala toata apa din Bahlui la ce balacareala era la gura lui de morti, mame, sfinti, s.a. numai zic cand m-am dus dupa el sa-i cer socoteala de ce ma injura, a scos cutitul, ca vine incoace „ca te omor acuma! &7%^%*%^&%$%$8”. unu tot in cimitirul ETERNITATEA la fel l-am trimis la munca, a aruncat cu pietre mai sa-mi sparga capul, a nimerit o cruce a unui raposat de-al meu, si acu am semn pe acea cruce. am observat cand le zici la putorile astea sa se duca la munca parca-i atingi la corason dom’le, parca-i injuri de mama. sunt oameni fara maini, fara picioare, surzi, orbi care muncesc zi lumina, putorile astea nu dom’le. i-a ocrotit Statul si PSD’ul 35 ani iar acu cersetoria parca e ceva normal, un job cu norma intreaga, stii… si noi clasa muncitoare sa-i oblojim si sa le dam musai de pomana atunci cand ni cere. am observat si cand dai de pomana la funeralii sau parastase pe langa mancarea si bautura oferita vor si bani. nu e de ajuns ca ai dat crestineste de mancat si de baut trebuie din munca ta sa le dai si bani, de parca mancarea si bautura aia nu a costat bani. ce garantie am eu ca din banii aia isi ia de mancare, de imbracat, de incaltat, de frizerie, s.a. si nu-i joaca la pariuri, la pacanele, nu-si cumpara tigari, alcool, droguri de ei? nu ai nici o garantie. si preotii in biserica au sfatuit de n ori oamenii sa numai de-a de pomana bani la cersetori. „Ieşi-va omul la lucrul său şi la lucrarea sa, până seara”, „Cel ce nu lucrează, nici să nu mănân­ce”, Apostolul Pavel.

    • Da paza din cimitir pt ce este plătită? Faceți reclamatie

      • cate reclamatii am facut… intra si iese din cimitir cine vrea. la poarta nu stiu decat sa ia 2 lei de masina, restul nu-i intereseaza. multi cersetori sar repede gardul in padurea Venetia si dau bir cu fugitii

  • Despre țțiggani s-a auzit ???4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024