Actualitate

Certficatul verde Covid-19. IGPR, precizări despre verificările necesare

Publicat: 24 sept. 2021
Peste 80 de persoane din localităţile prahovene Sinaia, Buşteni şi Valea Călugărească, dar şi din alte comune din judeţ, au dat bani ca să obţină certificate false de vaccinare anti COVID

Inspectoratul General al Poliției Române a făcut câteva precizări privind device-urile pe care se pot face verificările necesare în cazul certificatelor verzi.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, referitoare la device-urile pe care polițiștii trebuie să le folosească, astfel încât să verifice certificatele verzi, Centrul de Informare și Relații Publice, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele aspecte:

La nivelul Poliției Române, s-a realizat o analiză, din care a reieșit că, la acest moment, există 3.174 de astfel de device-uri, pe care se pot face verificările necesare, conform noilor reglementări legale în vigoare.

De asemenea, din această analiză, a reieșit faptul că necesarul, suplimentar față de stocul existent, este de 8.333 de astfel de aparate. În acest sens, s-au demarat deja procedurile de dotare a polițiștilor cu aceste device-uri, astfel încât aceștia să pună în executare măsurile legale incidente.

Pentru o corectă informare, vă recomandăm să vă informați doar din surse oficiale”, a transmis IGPR, vineri.

Certificatele verzi. Europol transmitea că polițiștii nu le pot verifica

Anterior, Sindicatul Europol anunța că poliţiştii de ordine publică nu pot verifica aceste certificatele verzi, neavând în dotare telefoane de serviciu sau tablete cu sistem de operare Android.

„Cu toate că titlul sună șocant, aceasta este realitatea cruntă și este reprezentată de faptul că polițiștii de ordine publică nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale cetățenilor. Astfel, în timp ce expresii precum “digitalizarea instituțională” pe care o regăsim inclusiv în programul de guvernare este tot mai des utilizată în spațiul public de către politicieni, astăzi, pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu polițiștii nu pot accesa aplicații sau sisteme informatice care să fie conectate la rețelele publice de internet pentru a putea contribui în mod real la combaterea fenomenului infracțional sau a efectelor pandemiei.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri privind infectarea cu virusul SARS-CoV-2, Guvernul României a dispus o serie de măsuri restrictive aplicabile în anumite spații publice sau în cadrul unor activități culturale, sportive ori evenimente private cum ar fi nunți sau botezuri, condiționând participarea la acestea fie de prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului, fie a rezultatului negativ al unui test RT-PCR care să nu fie mai vechi de 72 de ore a căror autenticitate să poată fi verificată prin intermediul unei aplicații.”, transmitea Europol într-un comunicat de presă.

Comentarii
  • Serios??? E o aplicatie a celor de la STS care fix asta face, verifica codurile QR de la certificate. Ruleaza pe orice smartphone de 2 lei. Dar nah, se pare ca cineva tre’ sa isi mai faca o vila-doua din comisioane…

  • Ei nu au si repede i a dotat, iar noi, profesorii erodam al doilea an cate 12-15 ore un smartphone sau un laptop pentru predare online pe curentul, internetul si caldura ….toate ale noastre. Daca au sindicate bune si noi niste prosti, ne a luat toata lumea inainte. PS: nu am primit nicio masca la scoala. Din martie 2020 lucrez ca profesor cu masti cumparate din comert. E nevoie sa mai exemplific scarba acestui guvern fata de profesor??

Adauga un comentariu