National

Cetatea Râșnov a fost acaparată de flăcări. Toți turiștii au fost evacuați – Video

Publicat: 05 iul. 2020

Cetatea Râșnov a fost acaparată de flăcări. Focul se manifestă în zona acoperișului, într-o zonă a cllădirii care se află în revovare. Turiștii aflați acolo au fost evacuați. Mai multe echipaje de pompieri intervin pentru a opri incendiul. Din fericire muncitorii aveau astăzi liber de aceea nu se aflau în acea aripă a clădirii.

„Incendiul se manifestă la un acoperiș al unei laturi aflate în curs de restaurare. În zona respectivă nu aveau acces vizitatorii, ci doar muncitorii societății care se ocupă de restaurare (care duminică sunt în timpul liber). Se intervine pentru lichidarea incendiului”, transmite Poliția Brașov.

„Incendiul este localizat și se manifestă la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 50 mp”, au declarat pompierii.

Revenim cu detalii

Despre Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.

Cetatea Râșnov în Harta Iosefină a Transilvaniei

Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Dată fiind importanța trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Aceștia au fost subordonați fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Până la mutarea vămii de la Rucăr la Bran și construirea cetății Bran pentru protejarea vămii regale la sfârșitul secolului al XIV-lea, cetatea Râșnov era prima fortificație lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania.

În anul 1427 împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov, pe care a trecut-o în administrarea comunității locale, căreia i-a acordat rangul de târg.

Cetatea este declarată monument istoric, cod LMI BV-II-a-A-11755.

Un monument uitat: Cetatea Gleichen

Cetatea Gleichen. Una dintre cetățile medievale din Germania mai puțin cunoscute de către turiști este Cetatea Gleichen. Cunoscuta și sub denumirea de Wanderslebener Gleiche, Wandersleber Schloss, Wanderslebener Burg, acest amsamblu arhitectural este ruina unei cetăți medievale din Thüringen situata în Wandersleben lângă Gotha. Cetatea aparține de grupul de trei cetăți asemănătoare numite Drei Gleichen. Bun de știut pentru cei care trec prin aceste meleaguri: a nu se confunda cu cetatea cu același nume din regiunea Göttingen.

Cetatea Gleichen. Turnire în costume medievale

În prezent fortăreață este o ruina. Ansamblul cetății este situat pe o stanca de calcar la altitudinea de 365 m deasupra nivelului marii. Ruina domina regiunea având o înălțime de 150 m. Aici, pe acest deal unde a fost construita fosta cetate, în prezent găsim rezervația naturala Röhnberg. Röhnberg este o regiune deluroasa situata intre barajul Wechmar și Kaffberg. Intre Kaffberg și cetatea Gleichen se afla șoseaua (2163). În apropiere a existat un lac. În zilele nosatre, pe valea unde se afla întinderea de apa, găsim o autostrada.

Construcția se afla pe un platou oval stâncos. Până astăzi s-a păstrat zidul circular al cetății. Ruina este formata din construcții care datează din timpuri diferite din perioada romantica a evului mediu, din secolul XI și secolul XIII.

Conform specialiștilor, numele cetății provine de la familia nobiliara Gleichen. În  prezent, anual, au loc aici turnire în costume medievale.

Adauga un comentariu