Info Turism

Checkpoint Charlie din Berlin. Ce se întâmplă cu unul dintre cele mai vizitate locuri de către turişti

Publicat: 07 nov. 2019

Checkpoint Charlie din Berlin. Măsura inedită luată într-una dintre marile capitale europene. Autorităţile din Berlin au decis, la 30 de ani de la căderea Zidului, să interzică accesul la emblematicul sit Checkpoint Charlie falşilor soldaţi americani care se lasa fotografiaţi de către turişti în schimbul unei sume de bani.

Principalul punct de trecere între Est şi Vest în timpul Războiului Rece

Situat în centrul Berlinului, Checkpoint Charlie a fost în timpul Războiului Rece unul dintre principalele puncte de trecere între Est şi Vest. Începând din 1989, acesta a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri de către turişti.

O duzină de actori, în uniforme americane, pot fi găsiţi în permanenţă la Checkpoint Charlie. De la începutul anilor 2000 aceștia pot fi fotografiaţi contra cost, de către vizitatori. De asemenea vând vize sau timbre false din perioada Războiului Rece.

Autorităţile din Berlin au decis să pună capăt acestei utilizări „inacceptabile” a spaţiului public.

Şeful acestei trupe de artişti a dat însă asigurări că aceştia primesc doar donaţii voluntare din partea turiştilor. Cotidianul Bild susține contrariul. Potrivit publicației aceștia ar câștiga între 1.500 şi 5.000 de euro pe zi.

Checkpoint Charlie din Berlin. Turişti abuzaţi verbal de către falşii soldaţi

Însă poliţia din Berlin a efectuat o anchetă sub acoperire care a arătat că turiştii recalcitranţi pot fi abuzaţi verbal sau fizic de către actori. De cele mai multe ori aceștia sunt nemulţumiţi că nu le-au fost daţi bani.

În 30 de ani, Checkpoint Charlie a devenit din punctul nevralgic al conflictului Est-Vest – teatru, în 1961, a unei îngrijorătoare poziţionări fata în faţa a tancurilor americane şi ruseşti – o zonă comercială.

O dezbatere se poartă de câţiva ani la Berlin cu privire la soarta acestui loc emblematic al capitalei, între susţinătorii construcţiei de locuinţe şi cei ai creării unui spaţiu dedicat memoriei celor care au murit în timp ce încercau să treacă Zidul.loading...

Adauga un comentariu