International

China califică Statele Unite drept „cea mai mare amenințare la adresa păcii, stabilității și dezvoltării mondiale”

Publicat: 07 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
China califică Statele Unite drept cea mai mare amenințare la adresa păcii stabilității și dezvoltării mondiale
Zhao a declarat că serviciile de informații britanice "pur și simplu își proiectează propriul comportament dezonorant asupra Chinei"

China cataloghează Statele Unite ale Americii drept „cea mai mare amenințare la adresa păcii, stabilității și dezvoltării mondiale”, ca replică la acuzațiile SUA cu privire la spionajul chinezesc și amenințările la adresa ordinii internaționale.

Comentariile purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, au fost făcute astăzi, 7 iulie, la o zi după ce șeful FBI și liderul agenției britanice de informații interne au tras noi semnale de alarmă cu privire la guvernul chinez, avertizând liderii de afaceri că Beijingul este hotărât să le fure tehnologia pentru a obține avantaje competitive.

Tonul ridicat vine înaintea unei întâlniri de sâmbătă între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul chinez de externe Wang Yi, în cadrul summitului miniștrilor din Grupul celor 20 de țări bogate și în curs de dezvoltare, care are loc în Bali, Indonezia.

„Politicianul american relevant a jucat pe seama așa-numitei amenințări chinezești pentru a defăima și ataca China”, a declarat Zhao reporterilor în cadrul unui briefing zilnic, întrebat despre comentariile directorului FBI, Christopher Wray, care a reafirmat preocupările de lungă durată în ceea ce privește denunțarea spionajului economic și a operațiunilor de hacking ale Chinei, precum și eforturile guvernului chinez de a înăbuși disidența în străinătate.

„Faptele au dovedit pe deplin că SUA reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii, stabilității și dezvoltării mondiale”, a declarat Zhao. „Îl îndemnăm pe acest oficial american să aibă o perspectivă corectă, să vadă evoluțiile Chinei într-un mod obiectiv și rezonabil și să înceteze să răspândească minciuni și să nu mai facă remarci iresponsabile.”

Discursul directorului Wray a avut loc la seidul MI5 din Londra

Discursul lui Wray a fost deosebit de notabil, deoarece a avut loc la sediul MI5 din Londra și alături de directorul general al agenției, Ken McCallum, într-o demonstrație de solidaritate occidentală.

„Constatăm în mod constant că guvernul chinez este cel care reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității noastre economice și naționale, iar prin „noastră” mă refer la ambele națiuni, împreună cu aliații noștri din Europa și din alte părți”, a declarat Wray în fața participanților.

McCallum a declarat că guvernul chinez și „presiunea sa ascunsă pe tot globul” reprezintă „cea mai importantă provocare care schimbă jocul cu care ne confruntăm”.

Sub conducerea lui Xi Jinping, președinte și șef al Partidului Comunist aflat la putere, China și-a asumat o politică externă din ce în ce mai agresivă, alăturându-se Rusiei în încercarea de a submina influența SUA și a aliaților săi.

Beijingul a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina – care este de așteptat să domine reuniunea miniștrilor de externe din G-20 – în timp ce a condamnat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și a acuzat Washingtonul și NATO că au provocat conflictul.

Zhao a criticat comentariile lui Blinken din cadrul summitului NATO  de săptămâna trecută

În același timp, partidul exercită puteri radicale asupra tuturor companiilor și instituțiilor chineze, atât publice, cât și private, în timp ce încearcă să domine piețele globale și tehnologiile emergente.

Guvernul chinez și „presiunea sa ascunsă pe tot globul” reprezintă „cea mai importantă provocare care schimbă jocul cu care ne confruntăm”, a declarat McCallum în remarcile sale de miercuri.

În răspunsul său, Zhao a declarat că serviciile de informații britanice „pur și simplu își proiectează propriul comportament dezonorant asupra Chinei”.

„Șeful serviciului de informații britanic ar trebui să se debaraseze de (n. r.: răul din mintea sa), să iasă din camera întunecată și să vadă soarele și să nu se agațe mereu de gândirea de sumă zero sau să stabilească așa-numiți inamici imaginari”, a spus el.

Miercuri, Zhao a criticat comentariile lui Blinken la summitul NATO de săptămâna trecută din Spania, în care secretarul de stat a acuzat China că „încearcă să submineze ordinea internațională bazată pe reguli”.

Adauga un comentariu