Prima pagină » International » China își dublează revendicările teritoriale și asta provoacă conflicte în toată Asia
China își dublează revendicările teritoriale și asta provoacă conflicte în toată Asia

China își dublează revendicările teritoriale și asta provoacă conflicte în toată Asia

27 sept. 2020, 10:40,
George Cristian în International

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală – și a promovat o politică externă agresivă, făcând mișcări mai îndrăznețe în mai multe puncte cheie din Asia.

De la Marea Chinei de Sud până la granița chino-indiană din Himalaya și chiar într-unul din propriile orașe, China și-a dublat pretențiile de teritoriu și a adoptat o linie mai dificilă ca răspuns la provocările percepute.
Și pe măsură ce aceste dispute au crescut anul acesta cu tensiuni reînnoite și în creștere, Xi a intensificat armata și și-a mărit bugetul, cu instrucțiunea de a „proteja cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”. Iată ce trebuie să știți despre punctele de foc cheie ale Chinei în regiunea Asia-Pacific.

De ce se luptă țările pentru Marea Chinei de Sud?

Punctată de insule mici, recife și grădini, Marea Chinei de Sud este o cale crucială de transport maritim la nivel mondial și găzduiește o dispută teritorială dezordonată.

Cine susține ce: China susține că deține aproape toate cele 1,3 milioane de mile pătrate din Marea Chinei de Sud, dar cel puțin alte șase guverne au, de asemenea, revendicări teritoriale suprapuse pe căile navigabile contestate: Filipine, Vietnam, Malaezia, Indonezia, Brunei și Taiwan.

China a continuat și a construit oricum insule

China a continuat și a construit oricum insule: Din 2014, China a transformat numeroase recife și grădini obscure – departe de țărm – în insule artificiale artificiale puternic fortificate cu rachete, piste și sisteme de arme, provocând strigăte din partea celorlalte guverne.

SUA și aliații săi au împins înapoi prin navele de război care traversează Marea Chinei de Sud, aproape de caracteristicile revendicate sau ocupate de China, în ceea ce numește operațiuni de libertate a navigației

Insula artificială controlată de chinezi Mischief Reef din Marea Chinei de Sud, după cum a văzut CNN de pe un avion de recunoaștere al SUA în 10 august.

Dar lucrurile se intensifică acum: SUA și-au intensificat provocările în acest an; ea a respins în mod oficial pretențiile Chinei ca fiind ilegale, și sancționate zeci de companii chineze pentru construirea insulelor artificiale. În iulie, două portavioane ale US Navy au efectuat exerciții militare comune în mare pentru prima dată în șase ani – un puternic spectacol de forță.

Toate acestea au stârnit furia chineză și au intensificat tensiunile; China a lansat o serie de rachete balistice în mare, cu mass-media de stat avertizând că „China nu se teme de un război”.

De ce contează acest lucru: în conformitate cu dreptul internațional, oricine deține șirul de insule contestate în mare va avea drepturile asupra tuturor resurselor din apele sale din apropiere, cum ar fi pește, petrol și gaze. Mai larg, oricine controlează această mare va deține, de asemenea, puterea asupra uneia dintre cele mai valoroase rute comerciale din lume – găzduiește o treime din totalul transporturilor globale.

Care este treaba cu Taiwanul?

Taiwan este o insulă democratică autonomă de aproximativ 24 de milioane de oameni, care s-a despărțit de China continentală în 1949 după sfârșitul unui război civil sângeros. China insistă că Taiwanul este teritoriul său: autoritățile din Beijing reclamă suveranitatea deplină a Taiwanului, chiar dacă Taiwanul nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist din China. Cele două părți au fost guvernate separat de mai bine de șapte decenii.

De ani de zile, Beijingul a încercat să impună presiuni diplomatice, comerciale și militare asupra Taipei, marginalizând-o în comunitatea internațională – de exemplu, China a blocat cu succes Taiwanul pentru a se alătura agențiilor globale precum Organizația Mondială a Sănătății.

Ce înseamnă acest lucru pentru alte țări: Majoritatea țărilor respectă cererea Chinei ca Taiwanul să nu fie recunoscut ca o națiune independentă, respectând public opinia Beijingului că există „o singură China” – deși multe guverne mențin, de asemenea, legături strânse neoficiale cu Taiwanul.
Lucrurile s-au intensificat în această vară: ultimele luni au cunoscut o relație de încălzire între SUA și Taiwan – mult pentru mânia Chinei.

Doi oficiali americani de înalt profil au vizitat Taiwanul

Doi oficiali americani de înalt profil au vizitat Taiwanul în decurs de două luni, într-o demonstrație simbolică de sprijin din partea administrației Trump. În august, SUA au vândut 66 de avioane de vânătoare către Taiwan, cea mai mare vânzare de arme către insulă din ultimii ani.

Ca răspuns, China a efectuat o serie de exerciții militare și incursiuni de avioane în apele și spațiul aerian de lângă Taiwan – marcând o escaladare semnificativă a tensiunilor.

Oficialii chinezi au avertizat în septembrie că „China se opune ferm oricărei forme de schimburi oficiale între Statele Unite și Taiwan”. Unii au sugerat, de asemenea, amenințarea cu sancțiuni împotriva oficialilor americani.
Președintele Xi a fost clar în ambițiile sale de a „reunifica” insula cu continentul și a refuzat să excludă utilizarea forței. Exerciții militare recente au fost descrise în mass-media de stat chineză ca o „repetiție pentru o preluare a Taiwanului” și amenințările cu invazia au crescut brusc odată cu creșterea tensiunilor cu SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024