International

China îşi retrage promisiunile. Amenință de altfel că va lua înapoi Taiwanul cu forța

Publicat: 10 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
China îşi retrage promisiunile. Amenință de altfel că va lua înapoi Taiwanul cu forța
Taiwanul nu se mai poate baza pe promisiunile făcute de China

China își retrage o promisiune făcută Taiwanului, anume cea de a nu trimite trupe sau personal administrativ după ce va lua insula înapoi. Această decizie a preşedintelui Xi Jinping este expusă clar într-un document făcut public miercuri, 10 august, alături de intenţia de a acorda mai puţină autonomie insulei decât a sugerat anterior.

Cartea albă, intitulată „Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră”, a fost publicată după mai multe zile de exerciţii militare chineze fără precedent desfăşurate în apropierea insulei, pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu, în semn de protest faţă de vizită de săptămâna trecută a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi.

Menţionăm că „noua eră” este un termen asociat în mod obişnuit cu conducerea lui Xi.

În schim, Taiwanul continua şi respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, afirmând că populaţia insulei are dreptul de a-şi decide propriul viitor şi promite să le apere democraţia cetăţenilor.

China a propus ca insula să poată reveni sub conducerea sa după modelul „o ţară, două sisteme”

Taiwanul nu se mai poate baza pe promisiunile făcute de China

China şi-a retras promisiunea făcută Taiwanului, după ce a iniţial a declarat în cadrul a două cărţi albe publicate în 1993 şi 2000, că „nu va trimite trupe sau personal administrativ care să aibă sediul în Taiwan” după realizarea unificării. Această declaraţie menită să asigure Taiwanul că se va bucura în continuare de autonomie după ce va deveni o regiune administrativă specială a Chinei, nu mai apare în cea mai recentă carte albă.

Partidul Comunist la putere în China a propus ca insula să poată reveni sub conducerea sa după modelul „o ţară, două sisteme”, similar cu formula sub care fosta colonie britanică Hong Kong a revenit sub conducere chineză în 1997. Acest lucru ar oferi o oarecare autonomie Taiwanului guvernat democratic pentru a-şi păstra parţial sistemele social şi politic.

O linie din cartea albă publicată în 2000, care spunea că „orice poate fi negociat”, atâta timp cât Taiwanul acceptă că există o singură China şi nu doreşte să obţină independenţa, lipseşte şi ea din documentul actualizat.

Taiwanul a trăit dintotdeauna sub ameninţarea invaziei chineze, începând cu anul 1949, când guvernul învins al Republicii China a fugit în insulă după ce Partidul Comunist al lui Mao Zedong a câştigat un război civil.

În acest scenariu despre o posibilă invazie a Chinei, a determinat armata Taiwanului să înceapă marţi, 9 august, un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală.

Taiwanul a trăit dintotdeauna sub ameninţarea invaziei chineze, începând cu anul 1949

China amenință Taiwanul cu utilizarea forței brute

Sursele internaţionale consemnează de asemenea că pe fondul tensiunilor continue asupra Taiwanului, China ameninţă din nou că va lua înapoi republica insulară autoguvernată prin mijloace militare dacă este necesar.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi vom face toate eforturile posibile pentru a realiza reunificarea paşnică, dar nu vom renunţa la folosirea forţei şi ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare. Utilizarea forţei ar fi ultima soluţie […]. Vom fi nevoiţi să luăm măsuri drastice doar pentru a răspunde la provocarea elementelor separatiste sau a forţelor externe dacă ar trece vreodată liniile noastre roşii”, spune guvernul chinez în cartea albă.

Conducerea chineză subliniază faptul că nici o interferenţă străină în Taiwan nu va fi tolerată, adăugând că „obiectivul istoric al reunificării patriei noastre trebuie realizat şi va fi realizat”.

China a anunţat săptămâna trecută că pune capăt cooperării cu Statele Unite ale Americii în mai multe domenii, după vizită oficială a lui Nancy Pelosi. În aceeași zi, zeci de nave şi avioane militare chineze au perindat linia mediană a Strâmtorii Taiwan într-o serie de acțiuni pe care taiwanezii au catalogat-o drept „extrem de provocatoare”.

Așadar, China își retrage o promisiune făcută anterior insulei Taiwan și trece la amenințări.

Comentarii
  • De fapt, scrie asa:
    „We are ready to create vast space for peaceful reunification; but we will leave no room for separatist activities in any form”

Adauga un comentariu