Prima pagină » International » China pornește o investigație care vizează barierele comerciale impuse de UE
China pornește o investigație care vizează barierele comerciale impuse de UE

China pornește o investigație care vizează barierele comerciale impuse de UE

10 iul. 2024, 17:00,
BZI.ro, în International

Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri, 10 iulie, că va iniția o investigație formală privind „barierele comerciale” impuse de Uniunea Europeană companiilor chineze, conform agențiilor EFE și Reuters, citate de Agerpres.

Investigația se va desfășura până pe 10 ianuarie 2025, cu posibilitatea de extindere până în aprilie anul viitor, și va examina practicile UE în investigarea companiilor chineze, conform „Regulamentului privind subvențiile străine care distorsionează piața internă a Uniunii Europene” și normelor de implementare asociate.

Conform comunicatului oficial, investigația va evalua impactul măsurilor UE asupra unor sectoare specifice, precum cel feroviar, al energiei fotovoltaice, energiei eoliene și echipamentelor de inspecție de securitate.

Autoritățile chineze vor colecta informații prin diverse metode, inclusiv sondaje, audieri publice și inspecții la fața locului.

Investigația guvernului chinez, un răspuns la majorarea de către UE a taxelor vamale

Ministerul Comerțului a stabilit „canale de comunicare” pentru ca părțile interesate să poată prezenta comentarii și accesa informațiile relevante ale investigației, având la dispoziție 20 de zile pentru a transmite observațiile inițiale.

Această măsură vine ca reacție la majorarea recentă a taxelor vamale de către UE pentru importurile de mașini electrice din China, o acțiune criticată sever de Beijing. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a exprimat săptămâna trecută „puternica opoziție” a Beijingului față de aceste taxe provizorii, care au intrat în vigoare pe 5 iulie, și a subliniat că „problemele comerciale ar trebui rezolvate prin dialog și consultări”.

În contextul în care mai sunt patru luni până la implementarea definitivă a acestor taxe majorate, Beijingul speră ca UE să revină asupra deciziei, crescând astfel presiunea comercială. EFE notează că autoritățile chineze au reacționat în ultimele săptămâni prin inițierea unor investigații privind importurile de carne de porc din UE, afectând în special Spania, și prin aplicarea unor taxe pentru autovehiculele cu capacitate cilindrică mare, precum și prin investigații antidumping pentru produsele lactate provenite din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *