Prima pagină » International » China trimite aproximativ 30 de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului
China trimite aproximativ 30 de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului

China trimite aproximativ 30 de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului

22 iun. 2022, 17:50,
în International

Douăzeci şi nouă avioane de război chineze au intrat, marţi, în zona autodeclarată de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului, potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, relatează CNN.

Ministerul taiwanez al Apărării a precizat că avioanele Forţelor Aeriene ale Armatei Republicii Populare Chineze (PLA) reprezintă o combinaţie de avioane de luptă, avioane de avertizare timpurie şi control, avioane de război electronic, avioane antisubmarin, avioane de informaţii electronice şi avioane de realimentare.

Incidentul are loc la mai puţin de o lună după ce China a trimis 30 de avioane de război într-o misiune similară.

Drept răspuns, armata taiwaneză a trimis avioane de luptă pentru a avertiza avioanele chineze, a emis avertismente radio şi a desfăşurat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activităţile, a adăugat Ministerul Apărării.

Taiwan şi China au fost guvernate separat

Taiwan şi China au fost guvernate separat de când naţionaliştii învinşi s-au retras pe insulă la sfârşitul Războiului Civil Chinez, acum mai bine de 70 de ani.

Dar Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, consideră insula autoguvernată ca parte a teritoriului său, în pofida faptului că nu a controlat-o niciodată.

Beijingul nu a exclus forţa militară pentru a cuceri Taiwanul şi a menţinut presiunea asupra insulei democratice în ultimii ani, organizând zboruri frecvente cu avioane de război către ADIZ.

O zonă de apărare aeriană este impusă unilateral şi este distinctă de spaţiul aerian suveran, care conform dreptului internaţional se extinde la 22 de kilometri depărtare de ţărmul unui teritoriu.

Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA o defineşte ca „o zonă desemnată a spaţiului aerian deasupra uscatului sau apei în care o ţară necesită identificarea imediată şi pozitivă, localizarea şi controlul traficului aerian al aeronavelor în interesul securităţii naţionale a ţării”.

Taiwanul își dublează producția anuală de rachete, de teama unei invazii din China

Taiwanul intenţionează să-şi dubleze producţia anuală de rachete, care va ajunge la aproape 500, relevă un raport al Ministerului taiwanez al apărării citat joi de Reuters.

În prezent, în Taiwan se produc anual 207 rachete, cifră ce ar urma să crească la 497, potrivit unui raport remis miercuri parlamentarilor de la Taipei.

Între aceste rachete se numără rachetele aer-sol Wan Chien, precum şi o versiune modernizată a rachetei Hsiung Feng IIE, Hsiung Sheng, despre care experţii afirmă că poate lovi ţinte mai îndepărtate din interiorul Chinei.

Ministerul Apărării mai afirmă că planifică să producă anual circa 48 de „drone de atac”, conform Agerpres.

Până la finele lui iunie, Institutul de ştiinţă şi tehnologie Chung-Shan urmăreşte construirea a 34 noi facilităţi pentru producerea de rachete, ceea ce ar însemna că producţia ar putea ajunge la capacitatea maximă în 2023.

Circa 64% din cheltuielile militare suplimentare, care vin în completarea celor 471,7 miliarde de dolari taiwanezi preconizaţi deja pentru 2022 pentru apărare, vor fi alocate armelor anti-navă, cum sunt sistemele de rachete cu baza la sol.

Preşedinta Tsai Ing-wen, care a făcut o prioritate din modernizarea forţelor armate taiwaneze, susţinând inclusiv ideea dezvoltării de arme de înaltă tehnologie şi mobilitate, precise şi greu de distrus, a declarat săptămâna aceasta unei delegaţii de foşti înalţi oficiali americani care au vizitat insula că ameninţarea din partea Chinei este în creştere şi s-a angajat să apere libertatea şi democraţia taiwaneze, notează Reuters.

Taiwanul consideră că China, ce revendică suveranitatea asupra insulei autoguvernate, are mii de rachete îndreptate asupra sa. În plus, China deţine arme nucleare. Beijingul nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`