Pungile de ‘Eco Chipsuri de Legume’, produse de GO PURE, au fost retrase vineri, 3 martie, de pe rafturile magazinelor, fiindcă depășesc valorile admise de acrilamidă, o substanţă dăunătoare, arată Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Pe pungi este o etichetă care îi spune consumatorului că va consuma un produs „bio organic”.
„Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, este anunțul postat pe site-ul ANSVSA.
Cei care au cumpărat aceste chipsuri sunt sfătuiți să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazin, în perioada 2 – 23 martie, urmând să primească contravaloarea lor.
Ce este Acrilamida
Acrilamida este o substanţă care rezultă în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon şi se regăseşte cu precădere în preparatele de patiserie , în cafea, dar şi în preparatele cu cartofi, precum cartofii prăjiţi şi chipsurile. Recent, acrilamida a început să fie suspectata că ar putea fi cancerigena şi că ar modifica materialul genetic. Dacă respectăm câteva reguli în pregătirea alimentelor, putem evita apariţia acrilamidei.
Acrilamida aparţine grupei funcţionale a amidelor şi este folosită de peste 50 de ani în industria materialelor sintetice şi pentru tratarea apei potabile. În pregătirea preparatelor alimentare, acrilamida se formează atunci când carbohidraţii cum ar fi amidonul şi zahărul sunt încălzite la peste 120 grade Celsius şi formează legături cu proteină asparagina. Dacă temperaturile depăşesc valoarea de 180 grade Celsius, proporţional creşte semnificativ şi nivelul de acrilamida.
În anul 2002 ziarele au început să publice rezultatele unor studii efectuate pe animale, din care a reieşit că substanţa poate modifica materialul genetic, şi poate astfel provoca apariţia cancerului. În plus, există păreri care susţin că acrilamida în doze mari afectează sistemul nervos. În rândul oamenilor, aceste legături nu au fost încă demonstrate clar. În plus, nu există valori limită obligatorii stabilite în alimente.
Părerile experţilor diferă când vine vorba de evaluarea riscului acrilamidei în alimentaţie, dat fiind faptul că acrilamida a fost mereu prezentă în hrana oamenilor, în diferite cantităţi, încă de la descoperirea focului.