Mulți dintre noi ne plângem mereu de lipsa timpului, iar asta nu poate să nu ne afecteze rutina zilnică. Ca să ajungem la timp la muncă, bem un ceai după micul dejun și sari repede la duș, lucruri care par inofensive.
Iată însă ce nu trebuie să faci imediat după o masă.
1. Duș
Când facem duș sau baie, temperatura corpului nostru crește ușor. Pentru a face față, corpul trimite puțin mai mult sânge către piele decât în mod normal. Asta poate să întrerupă procesul digestiv și să încetinească metabolismul. Cel mai bine e să aștepți 30 de minute înainte de a te spăla, după ce ai mâncat.
2. Ceai
Ceaiul interferează cu asimilarea de fier, un mineral care joacă un rol semnificativ în corpul uman. Copiii, femeile însărcinate și oamenii cu deficiență de fier ar trebui să evite ceaiul timp de o oră după masă. Adulții ar putea să bea mai bine o cană de cafea, care nu trebuie să fie consumată pe stomacul gol.
3. Somnul
Nu se mai pune problema că te îngrași dacă dormi după masă. Apar însă alte inconveniențe: arsuri la stomac, eructații și aciditate mare. În plus, crește riscul unui atac cerebral. E bine să dormi la 2 ore după ce ai mâncat.
4. Exerciții fizice
Oricât de tentant ar fi să mănânci bine și apoi să te apuci de exerciții, asta nu e recomandat, fiindcă poatea părea un discomfort (sughiț, greață), dar și consecințe maiserioase – risc crescut de traume și convulsii. Dacă ții neapărat, mergi la plimbare și începe exercițiile la două ore după masă.
5. Fumatul
Aproape toate sistemele din corp sunt implicate în timpul procesului digestiv. Nicotina se absoarbe atunci cu o forță dublă, ceea ce îi mărește efectele neplăcute. În plus, tutunul poate bloca absorbția de vitamine și minerale, inclusiv calciul și vitamina C și D, anulând efectul celei mai sănătoase mese. Dacă nu poți renunța complet la țigări, fumează abia la 20 de minute după masă.