Cel puțin o dată în viață este posibil să fi auzit despre King Kong – uriașul întâlnit adesea în filme și jocuri, pe care l-am putut vedea în zeci de producții. Istoria personajului ficțional King Kong a început în anul 1933, iar autorul său este fostul aviator Merian C. Cooper.
Acesta a avut o afinitate față de gorile încă din copilărie, iar când s-a retras din aviație a început o nouă carieră ca regizor și producător de filme. Astfel a ajuns în Africa, unde a filmat The Four Feathers, unde a întâlnit și o familie de babuini. Așadar, lui i-a venit ideea de a face un film despre o gorilă gigantică adusă în New York.
Până la apariția primului film nu a mai fost decât un simplu pas. Acesta a fost lansat în anul 1933 și a dat naștere unei serii care conține zeci de filme. Cel mai cunoscut a fost lansat în anul 2005, care a avut încasări de peste 560 de milioane de dolari. Mai mult, a obținut și trei premii Oscar, pentru cea mai bună editare a sunetului, cel mai bun mixaj al sunetului și cele mai bune efecte vizuale.
King Kong a inspirat și apariția a numeroase jocuri video. Cel mai apreciat a fost lansat imediat după apariția filmului din 2005. Poartă tot numele King Kong și a fost dezvoltat de compania Ubisoft, având vânzări foarte bune. Însă nu doar dezvoltatorii de jocuri video i-au acordat atenție lui King Kong. Acesta este un personaj adesea întâlnit și în numeroase jocuri slots (L1223985W001403 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!), iar printre cele mai populare se numără King Kong (Amaya), Congo King (Ainsworth), Mighty Kong (Pragmatic Play) și King Kong Fury (Light & Wonder). Toate aceste jocuri au ca simbol principal celebra gorilă și alte personaje sau obiecte din filme.
King Kong este atât de cunoscut încât celebrul show The Simpson l-a integrat într-un episod. Homer a căpătat chipul lui Kong, iar Marge a devenit Ann Darrow. Finalul a fost fericit, iar Homer s-a căsătorit cu Marge. Trupa Abba are și ea o melodie cu titlul King Kong Song pe albumul Waterloo din 1974, în timp ce o referire la acest personaj este făcută și într-o melodie a trupei The Script.
Povestea originală a lui King King
În filmul lansat în 1993, Kong trăia în Skull Island din Oceanul Indian, alături de plesiozauri și pterozauri. El a fost capturat de un echipaj american care se pregătea să realizeze un film și a fost adus în New York, unde a fost prezentat ca fiind „A opta minune a lumii”.
Kong a reușit să evadeze din captivitate și s-a urcat pe Empire State Building, unde a fost luat la țintă de avioanele armatei americane. El a început să fugă pe zgârie nori, dar nu se oprea, misiunea sa fiind să o salveze pe Ann Darrow.
King Kong (1933) a fost un film clasic de excepție, care s-a bucurat de un succes uriaș și în deceniile următoare. Spre exemplu, în anul 1956, un post de televiziune a cumpărat drepturile de difuzare și l-a transmis de 17 ori într-o singură săptămână. Tot în acea perioadă, revista Time Magazine l-a desemnat ca fiind cel mai bun film al anului, un amănunt inedit ținând cont că fusese lansat cu mai bine de două decenii în urmă.
În aceste condiții, nu este surprinzător de ce filmul din 1933 a dus la apariția a numeroase continuări și referiri în seriale și jocuri. Constant apar producții noi și se discută chiar despre apariția unui nou film cu celebra gorilă care urmează să fie lansat.