Local

Cine este noul preşedinte al Comunităţii Evreilor din Iaşi. Acesta îl înlocuieşte pe Abraham Ghiltman – EXCLUSIV

Publicat: 10 nov. 2020
Comunitatea evreilor din Iași și-a ales noua conducere

Comitetul de conducere al Comitetului Executiv Iaşi a hotărât noua conducere a Comunităţii Evreilor. Astfel, noul preşedinte desemnat în data de 5 noiembrie 2020 este Vladcovschi Benjamina Ides. Aceasta îl înlocuieşte pe Abraham Ghiltman, care a decedat în data de 4 noiembrie 2019.

Secretarul comunităţii evreilor din Iaşi este Lozneanu Albert Iosef, iar membrii Esanu Martha, Fiterman Solomon, Iancu Simon, Ferenbac Urî, Albrecht Baruh.

Delegaţi la Congresul Federației Comunităţilor Evreiești din România – Cultul Mozaic sunt Vladcovschi Benjamina Ides, Lozneanu Albert Iosef şi Sacagiu Radu.

Liderul Comunității Evreilor din Iași a murit

La onorabila vârstă de 85 ani liderul Abraham Ghiltman a murit. Aceasta a suferit de o boală gravă, Acesta era liderul Comunității Evreilor din Iași. Din păcate, a fost înmormântat marți, 5 noiembrie 2019, la ora 11:00, la Cimitirul Evreiesc din Iași.

„Comunitatea Evreilor Iași anunță, cu profundă durere, moartea celui ce a fost timp de 10 ani președintele acesteia, ing. dipl. Ghiltman Abraham. Îi vom păstra vie amintirea și transmitem familiei îndoliate sincere condoleanțe! BARUH DAIAN EMET!”, se arata în mesajul Comunității Evereiești Iași, la acel moment.

„Ne-a părăsit un om care a strâns în sufletul său toată durerea…”

La ședința Consiliului Local din data de 31 octombrie 2019, a fost aprobată o hotărâre prin care Abraham Ghiltman a primit titlul de Cetățean de Onoare. Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a transmis un mesaj la acel moment. Edilul susține că îi pare extrem de rău de trecerea la cele veșnice a celui ce a fost Abraham Ghiltman. Mihai Chirica preciza că era un om care a strâns în suflet durerea evreilor care au fost supuși la chinuri crunte.

„Am aflat cu profundă părere de rău de plecarea dintre noi a domnului Abraham Ghiltman, președintele filialei Iași a Federației Comunităților Evreiești din România și Cetățean de Onoare al Municipiului. Ne-a părăsit un om care a strâns în sufletul său toată durerea anilor în care prietenii și vecinii noștri evrei au fost supuși celor mai crunte suferințe din partea unor criminali ai umanității. Să ne rugăm bunului Dumnezeu ca Abraham Ghiltman, un luptător pentru pace și iubire, să ne vegheze în continuare pe calea toleranței, cu blândețea și modestia celui care a aflat, de multă vreme, că doar smerenia și adevărul ne fac liberi”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Candidații pentru președinția Comunității Evreilor din Iași

În data de 10 februarie 2020 a fost publicată lista candidaților pentru președinția Comunității Evreilor din Iași. Astfel, pentru momentul alegerilor la președinția Comunității Evreilor din Iași, care au fost programate la finalul lunii martie 2020, anumite surse ale reporterilor Cotidianului Bună Ziua Iași (BZI) au arătat ca principali candidați:

prof. univ. dr. Moshe Groper – Centrul de Istoria Evreilor și Ebraistica din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi;

Radu Sacagiu, președinte Comunitatea Tinerilor Evrei din Iași și om de afaceri;

prof. univ. dr. Odette Blumenfeld – Facultatea de Litere din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași;

Benjamina Ides Vladcovschi, secretar general al Comunității Evreilor din Iași.

De precizat faptul că acest eveniment este și va fi unul esențial pentru viata comunității locale având în vedere rolul fundamental al evreilor pentru viața economică, culturală, socială și spirituală a urbei moldave.

Adauga un comentariu