Razboi în Ucraina

Cine este Rustem Umerov, viitorul ministru al Apărării din Ucraina

Publicat: 04 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine este Rustem Umerov viitorul ministru al Apărării din Ucraina
Parlamentarii ucraineni vor fi chemați să voteze numirea lui Umerov în această săptămână

Rustem Umerov, care urmează să devină noul ministru ucrainean al apărării, este un membru important al comunității tătare din Crimeea, care și-a reprezentat țara în negocierile sensibile cu Rusia, scrie The Guardian.

Umerov s-a născut în Uzbekistanul sovietic, țara în care familia sa a fost exilată în timpul lui Stalin, și s-a mutat înapoi în Crimeea, în Ucraina, în copilărie, când tătarilor li s-a permis să se întoarcă în anii 1980 și 1990.

Musulmanul în vârstă de 41 de ani și-a început activitatea în domeniul telecomunicațiilor în 2004 și a fost ales în parlament în 2019.

Acolo a fost copreședinte al Platformei pentru Crimeea, un efort diplomatic internațional menit să inverseze anexarea peninsulei de către Rusia în 2014.

El a fost ani de zile consilier al liderului istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev.

Parlamentarii ucraineni vor fi chemați să voteze numirea lui Umerov în această săptămână

Rusia a preluat controlul asupra Crimeei de la Ucraina în 2014 și a impus organizarea unui referendum privind anexarea, care a fost condamnat ca fiind ilegitim de Ucraina și de aliații săi occidentali. Comunitatea tătară, care reprezintă 12-15% din cele două milioane de locuitori ai Crimeei, a boicotat în mare parte votul.

Moscova a interzis apoi Mejlis – adunarea tradițională a minorității musulmane tătare – declarând-o organizație extremistă și, de atunci, a încarcerat membri ai comunității, invocând probleme de securitate.

„Propagandiștii ruși au inventat narațiunea divizării națiunii ucrainene în etnii pentru a-și justifica acțiunile militare pe teritoriul țării noastre”, a declarat Umerov într-un interviu acordat anul trecut site-ului iordanian de știri AmmanNet. „Nu simțim niciun șovinism sau islamofobie [în Ucraina] în ceea ce privește etnia sau religia noastră.”

Atât după anexare, cât și după începerea invaziei la scară largă a Rusiei, Umerov a luat parte la discuții de culise cu oficialii ruși, inclusiv la negocierea unor schimburi de prizonieri de profil înalt și la evacuări de civili.

El a făcut parte din delegația Ucrainei la negocierile cu Rusia în primele săptămâni ale războiului și a participat la discuțiile privind stabilirea unui coridor de export pentru grânele ucrainene prin Marea Neagră.

În septembrie anul trecut, a fost numit șef al Fondului Proprietății de Stat – un rol deosebit de dificil în Ucraina, unde procesul de privatizare a fost afectat de corupție.

În declarația video prin care a anunțat duminică înlocuirea ministrului Apărării, Oleksii Reznikov, președintele Volodimir Zelenski a declarat că parlamentarii vor fi chemați să voteze numirea lui Umerov în această săptămână. Parlamentul „cunoaște bine această persoană, iar domnul Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare”, a spus el.

Adauga un comentariu