Magazin

Cine plateste daunele daca ai fost tamponat de o masina fara RCA?

Publicat: 22 nov. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Cine plateste daunele daca ai fost tamponat de o masina fara RCA

Un accident rutier este cel mai mare cosmar pentru un sofer, chiar si pentru cei profesionisti. Pe langa faptul ca acestea se pot solda cu pierderi de vieti omenesti, in cazurile cele mai fericite, va fi avariata doar masina. Chiar si asa, rezolvarea situatiei nu e deloc usoara, mai ales daca accidentul s-a produs in afara orasului sau a tarii.

Vinovatul va trebui sa raspunda conform legii daca nu paraseste locul si situatia se agraveaza. Iar repararea masinii in cazul unui incident minor poate fi destul de costisitoare si cineva trebuie sa suporte cheltuielile. Dar cum se procedeaza in situatia in care inculpatul are polita RCA expirata?

Daca am asigurare RCA ieftina, mi se platesc daunele?

Bineinteles! Indiferent de tipul incidentului, polita RCA este menita sa acopere cheltuielile partiale sau daunele totale, chiar daca exista o asigurare RCA ieftina. Asigurarea obligatorie se face in functie de tipul masinii, pretul fiind variabil si raportat la proprietatile automobilului.

Posesorii de masini sau obiecte scumpe opteaza adesea si pentru asigurarea facultativa CASCO, o asigurare ce poate oferi o protectie extinsa in cazul incidentelor neplacute, chiar si a celor minore – de exemplu, pierderea cheilor, daunele aparute ca urmare a unei vandalizari etc.

Dar, revenind la asigurarea obligatorie, oricine poate verifica pretul estimativ al unei asigurari obligatoriii folosind un calculator RCA disponibil online pe paginile celor care ofera acest serviciu, aceasta fiind o alternativa pentru cei care nu-si doresc sau nu au posibilitatea de a se deplasa la un centru fizic.

Bineinteles, incheierea unei asigurari RCA online ofera astazi mai multe avantaje, inclusiv din punct de vedere financiar unde, odata cu liberalizarea pietei, costurile difera si pot fi mai mici.

Despagubirea in cazul unui accident in care vinovatul nu detine asigurare RCA

Pana de curand, in cazul in care avea loc un accident cand vinovatul parasea locul accidentul sau nu dispunea de asigurare obligatorie, despagubirea persoanelor afectate se realiza de catre institutia nonprofit Fondul de Protectie a Victimelor Strazii. Ulterior, aceasta sarcina s-a transferat catre Biroul Asiguratorilor Auto din Romania, pentru incidentele ce au loc in cadrul Uniunii Europene.

Conform BAAR, regulile vechi FPVS se pastreaza. Mai precis, se vor acorda despagubiri atat pentru prejudiciile materiale, dar si in cazul in care exista, din nefericire, persoane care necesita asistenta spitaliceasca pe o perioada de mai mult de 60 zile, respectiv daca a survenit decesul.

Pentru a se beneficia de ajutorul oferit de BAAR, trebuie sa se sesizeze in primul rand organele legii pentru a avea loc constatarea accidentului si a pagubelor aferente. Ulterior, de pe site-ul oficial al Biroului Asiguratorilor se descarca si se completeaza formularul de dauna si se trimite alaturi de fotocopia actelor doveditoare catre BAAR in mod electronic sau fizic, prin posta.

Solutionarea se va face in termen maxim de 90 zile, pagubitorul fiind instiintat despre decizia luata in functie de cele prezentate in dosarul de dauna. Avand in vedere ca legislatia este intr-o continua schimbare, Romasig recomanda urmarirea periodica a informatiilor postate pe un blog de asigurari de incredere unde sunt postate cele mai noi modificari din domeniul rutier, precum si alte informatii utile care pot veni in ajutorul soferilor.

Comentarii
  • Dede un an siniam fost lovit deun sofer neatent care a avut asigurare si ni ci pina in prezent nu am fost despagublta,de ce???.?.!!+!!! tre lni

  • De ce nu ma despagubeste,A trecut un an si trei luni???????De62 de ani pletesc asigurarile si nam zgariat o masina,undes bani platita de mine ???Hitilor!!!!

  • Niste hoti, pentru un accident in ianuarie in decembrie nu au ajuns sa analizeze dosarul, vinovatul avand asigurarea la city…undr sunt alea 90 zile? Nu mai pun la socoteala ca daca vreau si daune morale ca nu am utilizat masina 1 an trebuie sa ii dau in judecata, cf legii..bataie de joc, mai bine plec in africa

Adauga un comentariu