International

CIO eliberează calea sportivilor ruși și belarusi pentru a participa la viitoarele Jocuri Olimpice

Publicat: 25 ian. 2023
CIO eliberează calea sportivilor ruși și belarusi pentru a participa la viitoarele Jocuri Olimpice
CIO eliberează calea sportivilor ruși și belarusi pentru a participa la viitoarele Jocuri Olimpice

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a conturat un plan în mai multe etape pentru ca sportivii ruși și belarusi să participe la viitoarele Jocuri de vară din 2024 de la Paris și la Jocurile de iarnă din 2026 de la Milano.

„Niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului”, a declarat comitetul executiv al CIO.

CIO a declarat că va continua sancțiunile împotriva oficialilor guvernamentali și ai statului rus și belarus și va interzice evenimentele sportive organizate de federațiile ambelor țări.

CIO eliberează calea sportivilor ruși și belarusi

Organizația a declarat că s-a întrunit un consiliu și „a reafirmat în unanimitate și a cerut o întărire a sancțiunilor deja în vigoare”.

CIO a spus că va reangaja și va consolida „solidaritatea” organizației cu sportivii ucraineni și comunitatea olimpica ucraineană și că va sprijini efortul Ucrainei de a pregăti o echipă puternică la Jocurile de la Paris și de la Milano.

Pentru ca sportivii ruși și belarusi să concureze, aceștia ar reprezenta „atleti neutri și nu reprezintă în niciun fel statul lor sau orice altă organizație din țara lor”, a spus CIO.

„Niciun steag, imn, culori sau orice altă identificare a acestor țări nu este afișat la niciun eveniment sau întâlnire sportivă, inclusiv întreaga locație”, a spus CIO.

Zelenski cere interzicerea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderului francez, Emmanuel Macron să le interzică rușilor participarea la Jocurile Olimpice din 2024 organizate la Paris.

„Am insistat în mod special asupra faptului că sportivii ruși nu trebuie să participe la Jocurile Olimpice de la Paris”, a scris Zelenski pe Telegram, după ce a vorbit la telefon cu șeful statului francez.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și imediat Comitetul Internațional Olimpic a sancționat Moscova și Minsk.

De atunci, niciun eveniment sportiv internațional nu a fost organizat sau susținut în Rusia sau Belarus.

Totodată simbolul naţional al acestor state nu este afişat la vreun eveniment sportiv.
Adauga un comentariu