Prima pagină » Culinar » Ciorbă de porc cu zeamă de varză, rețetă tradițională moldovenească 

Ciorbă de porc cu zeamă de varză, rețetă tradițională moldovenească 

08 aug. 2022, 11:30,
în Culinar

Ciorba de porc cu zeamă de varză este extrem de delicioasă fiind o rețetă tradițională moldovenească. Aceasta se poate acri și cu zeamă de lămâie, borș, oțet, însă nu va fi la fel de gustoasă. Dacă veți urma pașii veți obține o mâncare savuroasă la fel ca cea din Moldova.

Pentru un gust delicios și aromat este foarte important ca la final să puneți verdețuri proaspete de sezon. Este indicat să adăugați leuștean, pătrunjel verde sau mărar. Dacă vă plac rețetele tradiționale puteți încerca și preparatele românești, precum ardeii umpluți sau friptura de vită. 

Ingrediente necesare pentru rețeta de ciorbă de porc cu zeamă de varză

Dacă vă doriți o mâncare tradițională savuroasă, ciorba de porc cu zeamă de varză este alegerea perfectă. Aceasta se prepară într-un timp scurt și aveți nevoie de doar câteva ingrediente. Pentru 12 porții de mâncare veți avea nevoie de 300 grame de ceapă, un ardei gras, 300 mililitri de zeamă de varză, 500 grame de cartofi, 100 grame țelină, un morcov, 200 grame de păstăi, 1,3 kilograme de carne de porc și 250 mililitri de suc de roșii. 

Condimentarea mâncării se va realiza după gust cu sare, piper și o un vârf de ardei iute, dacă vă place să fie mai picantă. De asemenea, pentru aromă se va adăuga pătrunjel și leuștean proaspăt. Sucul de roșii poate fi înlocuit cu 2 linguri de pastă de roșii, iar țelina cu o rădăcină de păstârnac sau o rădăcină de pătrunjel. Carnea de porc poate fi afumată, proaspătă, scăriță, piept sau coastă. Dacă veți opta pentru cea afumată, ciorba va fi mult mai delicioasă. 

Cum se prepară rețeta tradițională cu ciorbă de porc

Carnea de porc se va spăla bine, se va curăța, apoi se va tăia în bucăți potrivite și se pune la fiert în apă rece. Când observați că începe să fiarbă reduceți focul la minimum și îndepărtați spuma formată deasupra cu o paletă. Ulterior, se va pune o bucățică de ardei iute și se mai lasă la fiert circa o oră. Se verifică dacă carnea de porc este fiartă, apoi se adaugă legumele tăiate, ceapa, morcovul, păstăile și țelina. Ingredientele se mai lasă pentru încă 10-15 minute la fiert, apoi se pun cartofii tăiați cubulețe. Aceștia se vor lăsa timp de un sfert de oră, apoi se verifică dacă sunt făcuți. Pentru a nu se sfărâma este indicat să folosiți cartofi roz deoarece nu sunt făinoși. 

Sucul de roșii și zeama de varză se vor turna la final, apoi se lasă să dea câteva clocote, circa 5 minute. Se potrivește ciorba cu sare și zeamă de varză dacă aceasta nu este suficient de acră sau sărată. Verdeața va fi spălată și tocată mărunt, apoi se pune peste ciorbă la final, după ce s-a luat de pe foc. Totodată, pe lângă pătrunjel proaspăt și leuștean, vara puteți opta și pentru mărar verde, leurdă sau lobodă. Mâncarea poate fi servită caldă sau mai rece după preferințele fiecăruia. De asemenea, se poate servi cu smântână, mămăliguță și ardei iute. 

Rețeta tradițională de ciorbă de porc cu zeamă de varză este delicioasă dar și foarte calorică. Deci dacă vă aflați la dietă, trebuie să știți că va trebui să o consumați cu măsură. Un desert ce merge de minune cu preparatul este tarta cu mere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`