Prima pagină » Culinar » Ciorbă de praz cu zeamă de varză. O rețetă cu un gust unic!

Ciorbă de praz cu zeamă de varză. O rețetă cu un gust unic!

18 oct. 2023, 11:13,
în Culinar

Ciorba de praz cu zeamă de varză murată este o rețetă reconfortantă pentru zilele de post, bogată în vitamine și slabă caloric. În special în Oltenia, prazul este considerat o vedetă și este folosit cu generozitate în preparatele culinare, iar această rețetă aduce în prim-plan dulceața și aroma acestuia, alături de beneficiile legumelor și gustul acrișor al zemei de varză.

Rețetă de ciorbă de praz cu zeamă de varză murată

Pentru prepararea ciorbei se vor folosi 2-4 fire de praz (în funcție de mărime), 1 morcov, 3 cartofi de mărime medie, 1 ardei gras sau capia, 50 g orez, 1 căpățână mică de țelină, 400 ml suc de roșii sau zarzavat de roșii, 3 linguri de ulei, 1/2 l de zeamă de varză, leuștean, frunze de țelină (sau de tarhon, după preferință), sare.
Începeți prin a pune într-o oală 4-5 litri de apă la fiert. Apoi, prazul se taie în rondele, iar cartofii în cuburi.

Odată ce apa a dat în clocot, este momentul să adaugați în oală legumele împreună cu jumătate de lingură de sare. Morcovul și țelina tăiate cubulețe se pun la fiert în oală, timp de 15-20 de minute, iar apoi puteți adăuga și ardeiul tăiat anterior. Toate legumele ar trebui să fie fierte în aproximativ 30 de minute. După aceea, adaugați orezul spălat. Apoi, adăugați sucul de roșii sau zarzavatul de roșii și zeama de varză, pe care le-ați fiert în prealabil într-o altă oală. Lăsați pe foc timp de aproximativ 5 minute, pentru a se întrepătrunde aromele și, dacă este cazul, adăugați puțină apă. După ce opriți focul, presarăți verdețurile tocate mărunt deasupra.

Beneficiile prazului și ale zemei de varză

Această ciorbă de praz cu zeamă de varză murată reprezintă atât o opțiune gustoasă pentru zilele de post, cât și o modalitate sănătoasă de a savura legumele de sezon. Prazul, cunoscut și ca „sparanghelul săracului” sau „ceapa gurmandului,” aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, oferind un gust deosebit și un aport nutrițional valoros. În plus, prazul nu este doar un ingredient culinar, ci și un remediu tradițional pentru diverse probleme de sănătate. De exemplu, frunzele de praz presate pot fi folosite pentru a trata bătăturile și înțepăturile de insecte. Dacă doriți să eliminați bătăturile, puteți tăia prazul și aplica frunzele presate pe zona afectată, învelindu-le în tifon. Lăsați-le așa peste noapte și repetați tratamentul timp de 7 zile pentru rezultate eficiente.

De asemenea, prazul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și poate fi folosit pentru a calma inflamațiile cauzate de înțepături de albine, păianjeni sau gândaci. Aplicați o foaie de praz verde, presată ușor cu o sticlă, pe zona inflamată. Puteți folosi și tinctură de praz pentru a reduce inflamațiile treptat. Zeama de varză murată are beneficii precum îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar, reducerea inflamației, asimilarea mai bună a nutrienților, promovarea sănătății inimii și detoxifierea corpului. Aceasta conține probiotice, care sunt bacterii benefice, dar trebuie consumată cu moderație datorită conținutului său de sodiu. Această ciorbă de praz cu zeamă de varză este o alternativă excelentă la ciorbele clasice, dar și un mod prin care ne putem diversifica dieta în perioada postului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`