În această rețetă de ciorbă de raci nu vom vorbi despre creaturile marine cu clești, ci despre ardeii grași roșii, care nu au un gust iute, așa cum ar putea crede unii. În Oltenia, acești ardei de un gust foarte intens, sunt uscați special pentru acest preparat culinar.
Ciorbă de raci oltenești. De ce fel de ardei aveți nevoie
Racii oltenești sunt, de fapt, niște ardei roșii de dimensiuni mici, având un contur țuguiat, care sunt recoltați și apoi agățați pe sfori pentru a se usca. Acești ardei se păstrează în condiții optime timp de peste un an și pot fi rehidratați și utilizați în orice moment. Aceasta reprezintă o formă arhaică de conservare prin deshidratare naturală.
În esență, ciorba oltenească de raci implică umplerea ardeilor (uscați și rehidratați) cu un amestec alcătuit din praz, ulei, mălai de porumb și făină, urmată de fierberea lor într-o ciorbă de legume. Acest preparat reprezintă un fel de mâncare de post extrem de gustos, specific sezonului rece. Legumele și zarzavaturile utilizate sunt cele tipice oricărei ciorbe, inclusiv morcovi, rădăcini de pătrunjel, păstârnac și țelină, roșii (sub formă de suc sau bulion făcut în casă), etc. Ceapa este înlocuită de tradiționalul praz oltenesc, iar aroma finală este dată de frunzele verzi de leuștean.
Ciorbele preferate ale oltenilor sunt mai acidulate, fiind acrite cu zeamă de varză, suc de roșii, aguridă sau corcodușe verzi. Ciorbele de pasăre, cele cu legume de sezon, precum praz, lobodă și stevie sunt cele mai apreciate. Pentru a pregăti această ciorbă de raci dulce-acrișoară, va trebui să utilizați 16 bucăți ardei “raci“ (lungimea aproximativă de 4-6 cm), 500 g praz sau ceapă galbenă, 300 g făînă, 50-100 ml apă, 2 morcovi potriviți, 1 păstârnac, 500 ml zeamă de varză (plus încă 1 litru pentru ajustare, după gust), ulei de floarea soarelui, bulion, după gust (aproximativ două linguri), 100 ml pastă de roșii, sare, piper, mărar, cimbru, pătrunjel.
Ardeii nu trebuie umpluți până la capăt
Într-o cratiță, adăugați jumătate din cantitatea de apă și lăsați-o să clocotească. Opăriți racii uscați în apă pentru câteva minute pentru a-i tăia mai ușor. Dacă sunt prea crocanți, îi puteți lăsa să dea în câteva clocote, dar fiți pe fază să nu devină prea moi. Scoateți cotorul, curățați-I de semințe și crestați-I ușor la vârf pentru a preveni spargerea în timpul fierberii.
Măruntiți ceapa sau prazul și căliți-o într-o tigaie mare cu 3 linguri de ulei încins. Când ceapa devine sticloasă, puneți-o deoparte într-o farfurie. Adăugați sare, piper, pastă de roșii și amestecați pentru a omogeniza. Presurați întreaga cantitate de făina, amestecând în același timp. Dacă amestecul este prea uscat, adăugați apă rece până când obțineți o compoziție consistentă pentru umplerea racilor. Gustați pentru a ajusta sarea. Umpleți ardeii cu amestecul pregătit, nu în exces, deoarece compoziția se va mai umfla la fierbere. Unii sigilează capătul ardeilor cu făină pentru a preveni scurgerea umpluturii, dar nu este întotdeauna necesar.
Într-o oală, adăugați la fiert zeama de varză și 1,5 sau 2 litri de apă. Tăiați morcovii în rondele și păstârnacul în cubulețe. Când apa clocotește, adăugați morcovul, păstârnacul și ceapa călită pusă deoparte. După câteva clocote, adăugați bulionul (aproximativ două linguri) și zeama de varză sau apă, dacă zeama este prea sărată/acră. Trageți oala de pe foc și așezați racii cu grijă cu o paletă cu găuri pentru spumare. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute, pentru a evita spargerea. Adăugați ierburi aromatice și mai lăsați ciorba de raci să dea într-un clocot înainte de servire.