Ciprian Iftimoaei, sociolog din Iași, doctor în științe politice, director adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre discrepanțele mari dintre cele 5 clase sociale, privind veniturile din România. Țara noastră are cei mai mulți milionari din Europa Centrală, potrivit statisticilor, dar și un procent mare de persoane sărace. Episodul poate fi urmărit AICI
Sociologul ieșean Ciprian Iftimoaei, director adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași, vorbește despre faptul că regiunea Moldovei nu este una dintre cele mai sărace din țară.
„În momentul de față, cea mai săracă regiune din țară este sud-vest Oltenia, cu o rată a sărăciei de 34 la sută. Regiunea Moldovei nu mai este una dintre cele mai sărace din țară din 2021. Cred că investițiile din ultimii ani, proiectele privind autostrăzile care sunt avansate, atrag forță de muncă în zona noastră și s-au schimbat statisticile. Lucrurile se schimbă, nu rămân chiar așa, statice. România, cu problemele ei sociale, economice, cu rata sărăciei, are cel mai mare număr de milionari în euro din Europa Centrală și de Est. Avem un număr mai mare de milionari față de Polonia, care e o țară cu o populație dublă și mult mai dezvoltată ca noi”, explică sociologul Ciprian Iftimoaei.
Ciprian Iftimoaei, sociolog din Iași: „România are cei mai mulți milionari în euro din Europa Centrală”
Specialistul mai spune că vor dispărea mai multe meserii în următorii 10-20 de ani. În ceea ce privește evoluția tehnologiei și cum ne afectează viețile, sociologul spune că sunt părți bune, dar și mai puțin bune.
„Anumite munci repetitive pot fi automatizate, dar există și consecințe mai puțin bune, cum ar fi dispariția în timp a unor locuri de muncă tradiționale, repetitive, bazate pe efort fizic. Chiar și colegilor mei de la Direcția Județeană de Statistică le spun că, pe baza lecturilor personale și a experiențelor din alte spații științifice, această meserie, de statistician, peste 10-20 de ani, nu va mai fi. Nu cred că vom mai face munca aceasta de culegere a datelor și de procesare. O vor face algoritmii. Deja, în Statele Unite, toate datele sunt culese automat.
Am evoluat și noi, nu mai mergem pe bază de chestionar, ci cu tableta. Eu viitorul îl văd cu mai puțini statisticieni, cu ingineri de sistem, care să administreze toată tehnologia aceasta. În viitorul apropiat, toate dispozitivele vor fi conectate, frigider, mașină de spălat, comenzile se vor face pe internet, prin comandă vocală. Deja, telefoanele au recunoaștere facială”, mai spune specialistul.
A crescut numărul angajaților din Iași.
Populația Iașului este sub un milion de locuitori
Sociologul adaugă faptul că populația Iașului nu a depășit un milion de locuitori.
„Important e să ne informăm din surse sigure, pentru că societatea e într-o continuă dinamică. De exemplu, au apărut informații în spațiul public că populația Iașului a depășit un milion de locuitori. Eu spun că datele statistice arată altceva. Populația, după domiciliu, este de 991.000 de locuitori, după actele de identitate. Prezenți în ultimele 10 luni, să spunem, au fost 780.000 de ieșeni. La recensământul din 2022 am fost 760.000 de ieșeni. Datele se schimbă”, mai spune Ciprian Iftimoaei.
Un alt episod de podcast, care poate fi urmărit AICI, este despre Marius Dorobanțu, ieșeanul care a venit acasă după 18 ani de muncă în Italia și s-a apucat de afaceri. Pe de altă parte, Ciprian Iftimoaei, sociolog din Iași, mai vorbește despre discrepanțele sociale din România, fiind vorba de 5 clase sociale.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Europa_Centrală
sociologule mai iesi din tara, vezi ce se intampla prin vest, vezi acolo milionarii adevarati. Aici majoritatea au credite, nu mai mancati atatea ciuperci, e capitalism, democratie. pana la urma nu pentru asta s-a dat o lovitura de stat? sa fie lumea libera, sa munceasca si ca castige, feicare cat poate. uitati-va ce vine din ucraina, numai super masini de lux si oameni care ies cu milioane de euro din tara. cred ca acolo sunt cei mai multi bogati. apuca-te de alta meserie desteptule.
În sărăcirea celor corecți s-au îmbogățit alții! Vreau un exemplu de bogat cinstit și apoi mai vb!
Esti destul de suparat ca nu faci si tu parte din acei milionari.