Direcția Națională Anticorupție (DNA) Constanța a demarat o anchetă penală împotriva unor foști funcționari publici care au activat în cadrul Consiliului Județean Constanța, precum și împotriva unor foști proprietari ai Clubului Sportiv Farul Constanța.
Cazul investigat de procurorii anticorupție datează din 2019 și implică infracțiuni precum abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.
Printre persoanele vizate de anchetă se numără Matichescu Mirela-Florența, Popa Șerbu Oana, Dumitrașcu Aureliu-Decebal, Boieru Crina-Elena, Costencu Irina-Elena, Spineanu-Georgescu Luciana, Ruse Vadim Corneliu, Chesnoiu Paul, Cîrjă Lucian-Sorin, alături de Ciprian Marica, Stoian Florin și Manea Vlad-George, aceștia din urmă fiind foști proprietari ai Clubului Sportiv Farul Constanța.
Ciprian Marica, urmărit penal în dosarul Farul Constanța
Ciprian Marica este investigat pentru „instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit,” conform articolului 47 din Codul Penal, referitor la articolul 132 din legea nr. 78/2000 și articolul 297 alin. (1) din Codul Penal. Se presupune că Marica a obținut fonduri nerambursabile în mod ilegal de la Consiliul Județean Constanța în 2018, când era patron al echipei Farul Constanța. Prejudiciul total estimat în acest caz este de aproximativ 170.000 de euro.
Potrivit probelor colectate, funcționarii din Consiliul Județean Constanța ar fi încălcat procedurile legale în procesul de selecție publică a proiectelor și de atribuire a finanțărilor nerambursabile pentru activități sportive. Eligibilitatea Asociației Sportive Club Sportiv Farul Constanța a fost stabilită în mod ilegal, fără concurență și într-un mod discriminatoriu. Astfel, a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru activitatea sportivă nr. 21124/09.08.2018.
În baza acestui contract, s-au efectuat plăți către Asociația Sportivă Club Sportiv Farul Constanța, provocând un prejudiciu de 835.757,26 lei bugetului UATJ Constanța, sumă care a fost obținută în mod necuvenit de către asociația sportivă prin reprezentanții săi, printre care se numără și Ciprian Marica.
DREPT LA REPLICĂ
În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut, doresc să aduc următoarele clarificări:
Etapa cercetărilor penale reprezintă o etapă procedurală în cadrul unei investigații și nu implică o vinovăție, mai mult aceasta are caracter confidențial, tocmai pentru a proteja integritatea anchetei și a asigura drepturile tuturor persoanelor implicate. Atrag atenția că orice divulgare neautorizată de informații din cadrul anchetei, reprezintă o încălcare gravă a normelor legale și deontologice și prejudiciază atât cursul justiției, cât și drepturile mele fundamentale, astfel încât solicit să trateze această situație cu respectul cuvenit pentru cadrul legal și să nu se publice informații care pot afecta desfășurarea investigației sau care pot induce în eroare opinia publică.
Totodată, învederez că resping ferm toate acuzațiile: NU am comis nicio faptă penală, iar activitatea mea s-a desfășurat întotdeauna în conformitate cu legea și colaborez deplin cu autoritățile competente pentru a clarifica toate aspectele acestei situații.
Din dorința unei colaborări benefice pe viitor, apelând la buna-credință a trusturilor de presă, solicit să se trateze acest caz cu profesionalism, imparțialitate și echilibru, respectând standardele etice ale profesiei de jurnalist.
Subliniez necesitatea ca orice informație publicată să fie verificată temeinic, într-un mod responsabil, evitând speculațiile sau exagerările astfel încât publicul să primească o imagine fidelă și corectă a situației.
Înțeleg că o astfel de situație poate genera interes public, dar subliniez importanța respectării demnității umane și a reputației mele profesionale, dreptului meu la viață privată și la intimitate, drepturi protejate prin legislația națională și internațională. Iar, pentru orice încercare de a expune aspecte ce aduc atingere acestor drepturi: informații distorsionate, informații neconfirmate, informații denigratoare fără bază reală, informații din viața mea privată care nu sunt relevante pentru interesul public ce încalcă normele deontologice și aduc prejudicii grave și nejustificate mie și celor apropiați, îmi rezerv dreptul de a acționa legal pentru a-mi apăra drepturile.