Actualitate

Circ in toata regula la IPJ Iasi! Un infractor le-a dat ceata tuturor candidatilor la concursul de incadrare! Pana unde a mers smecheria!?

Publicat: 06 aug. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Circ in toata regula la IPJ Iasi Un infractor le-a dat ceata tuturor candidatilor la concursul de incadrare Pana unde a mers smecheria
1

@ O asemenea smecherie i-a luat prin surprindere pe toti membrii comisiei @ In disperarea de a angaja cat mai multi politisti care nu au nicio legatura cu aceasta activitate, IPJ Iasi a permis unui baiat care vindea bunuri furate in Italia sa participe la concursul de incadrare @ Culmea, tanarul a obtinut unul dintre cele mai bune rezultate la probele de concurs, aratand ca este foarte bine pregatit pentru a deveni agent de politie @ Dupa ce a luat o nota aproape de maxim si trebuia sa semneze contractul de munca, cei de la IPJ au descoperit ca Ionut Gurzun era in realitate infractor in Italia @ A fost lasat sa participe la toate probele, a fost pus sa renunte la locul de munca pe care il avea, dupa care IPJ Iasi a emis o decizie prin care l-a anuntat ca si-a falsificat CV-ul @ Scandalul s-a mutat pe masa judecatorilor

Acest caz ar putea naste cu siguranta intrebari serioase despre modalitatea in care Ministerul Afacerilor si Internelor (MAI) intelege sa recruteze personal din sursa externa.

In ultimii ani, din cauza deficitului de personal, Politia Romana a avut o strategie destul de ampla de recrutare a unor oameni care nu au visat niciodata sa ajunga politisti. A candidat cine a vrut, indiferent de studii, de pregatire sau de dorinta de a purta uniforma de politist.

Multi au optat pentru aceasta meserie pentru simplul fapt ca au ramas someri din alte profesii, ca au fost respinsi la concursuri din mediul privat sau de la stat si pentru ca in Politie exista o stabilitate a locului de munca. Pana aici, nu ar fi nimic extrem de grav… Numai ca, in aceasta disperare de a gasi agenti tineri si dornici de treaba, pe langa beizadelele care au intrat in sistem, modalitatea de concurs a permis si intrarea unora care au fost condamnati.

Practic, Politia Romana i-a lasat inclusiv pe cei care au suferit condamnari penale definitive sa candideze pentru posturile de agent. Un astfel de caz s-a petrecut si la recrutarile care au avut loc la Iasi. Este un caz inedit pentru ca aparent si tanarul care a candidat pentru postul de agent in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi (IPJ) are dreptatea lui.

Mai exact, tanarul sustine ca nu ar fi trebuit sa fie lasat sa candideze daca era considerat un infractor. A fost lasat sa candideze la concursul care a avut loc in vara anului 2016, a obtinut o nota aproape de maxim si ulterior nu a mai fost lasat sa profeseze pentru ca a suferit anterior o condamnare penala.

A dat in judecata IPJ Iasi pentru a deveni politist

Dupa toata aventura de a ajunge politist, Ionut Gurzun a cerut ajutorul judecatorilor. Acesta a dat in judecata IPJ Iasi, solicitand sa fie admis ca agent ajutor sef de Post Miroslava.

In actiunea depusa pe masa judecatorilor a sustinut ca a ajuns sa aiba o situatie materiala dificila, ca si-a pierdut fostul loc de munca din cauza ca nu a fost angajat in politie. In actiunea depusa pe masa judecatorilor, Ionut Gurzun a povestit ca a participat in mod legal la toate probele organizate, iar la final a fost declarat admis. "Nimeni nu mi-a spus ca nu as avea voie sa candidez. Am participat la toate probele in mod legal", a spus Ionut Gurzun.

La finalul concursului, a fost declarat admis cu media finala de 9,70. A fost una dintre cele mai mari note obtinute de participantii la acel concurs. Practic, tanarul a aratat ca este foarte bine pregatit si ca poate fi un politist bun.

"Ulterior, pe data de 24.06.2016, am contactat telefonic personalul din cadrul IPJ Iasi si am fost directionat catre Serviciul de Resurse Umane pentru a ma interesa de momentul la care va avea loc incadrarea pe postul pe care candidasem. Persoana la care am fost directionat mi-a comunicat faptul ca trebuie sa ma prezint la data de 1 iulie 2016 la sediul IPJ Iasi pentru a semna contractul de angajare, solicitandu-mi in acelasi timp sa fac demersurile necesare, sa incetez orice alt contract de munca, in situatia in care sunt angajat in alta parte", a precizat Ionut Gurzun.

Lucra din anul 2013 pe functia de agent recuperari debite teren, insa a renuntat la acest post pentru a semna contractul de angajare cu Politia.

"Nu exista niciun considerent care sa ma faca a fi incompatibil cu postul pentru care am candidat"

Numai ca, in momentul in care s-a prezentat sa semneze contractul de munca s-a trezit cu o surpriza de proportii: reprezentantii IPJ Iasi l-au anuntat ca este incompatibil si ca nu mai poate fi angajat. Mai exact, cei de la IPJ au descoperit ca in realitate acest candidat aproape perfect era in realitate un infractor.

"În urma verificarilor efectuate s-au constatat unele situatii care sunt contrare celor declarate de dumneavoastra, respectiv ati fost condamnat la 1 an si 4 luni închisoare cu suspendarea executarii pedepsei/masurii pe o perioada de 5 ani si amenda 500 euro, cu suspendarea executarii pedepsei/masurii pe o perioada de 5 ani pentru comercializare de bunuri furate, masura dispusa prin sentinta penala din 23.11.2009 Tribunalului Monocratic Composition Court of Roma din Italia, ramasa definitiva la data de 08.01.2010, aspecte pe care nu le-ati declarat cu ocazia completarii autobiografiei", se arata in decizia emisa de IPJ Iasi, inmanata candidatului.

"Consider ca aspectele decise de IPJ Iasi sunt nelegale si nu exista niciun considerent care sa ma faca a fi incompatibil cu postul pentru care am candidat cu atât mai mult cu cat, pe de o parte, verificarea dosarului s-a facut anterior probelor, mi s-a permis participarea la concurs, am dat atât proba sportiva, cat si proba scrisa, si le-am promovat pe ambele, iar pe de alta parte mi s-a comunicat ca am fost admis si ca urmeaza sa fiu încadrat, situatia regasindu-se la acel moment si pe site-ul IPJ Iasi care a administrat si coordonat acest concurs", a sustinut candidatul.

Pe de alta parte, acesta mai sustine ca nu a avut cunostinta de condamnarea din Italia si ca a depus un cazier curat in momentul in care a depus dosarul de admitere. La acest moment nu este foarte clar cum au ajuns cei de la IPJ in posesia informatiilor cu privire la condamnarea din Italia, insa cert este ca ar fi putut sa obtina acele informatii si inainte de depunerea dosarului de admitere la concurs. Judecatorii au respins actiunea formulata de Ionut Gurzun si au refuzat incadrarea acestuia in Politie.

Adauga un comentariu