Începând de anul viitor, 2023, armata poloneză va convoca circa 200.000 de civili, rezerviști, voluntari și cetățeni fără experiență în armată pentru a primi instrucție militară în cazărmi. De altfel, dupa incidentul din sud-vestul Poloniei, autoritățile locale au decis să își consolideze sectorul militar.
Așadar, instrucția militară va dura două săptămâni pentru 28.580 de polonezi care s-au inscris deja ca voluntari si 38.000 de rezerviști care au experiență și au efectuat în ultimii ani antrenamente militare.
Circa 200.000 de civili vor fi convocați în Polonia pentru instrucții militare
Totodată, instrucție militară vor primi peste 130.000 de cetățeni fără experiență. Pentru ei, programul de instruire se va desfașura în weekend. Pentru al doilea grup încă nu au fost prezentate criteriile de selecție.
Mai mult, de anul viitor, armata poloneză va încorpora peste 17.128 de noi soldați profesioniști.
Din 2009, serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Polonia, însă autoritățile au decis să își consolideze contingetul de securitate prin crearea a unui Forțe de Apărare Teritorială în 2017, ceea ce este un corp paramilitar format din 30.000 de voluntari și ale cărui efective Ministerul Apărării tinde să le suplimenteze până la 50.000.
De altfel, armata poloneză își va crește efectivele totale până la 250.000 de membri, față de circa 110.000 în prezent. În contextul războiul în Ucraina, armata a început să ofere programe de intrucție militară și de tehnici de supraviețuire tuturor cetățenilor doritori cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.
Și în această vară a fost creat un serviciu militar voluntar pentru tineri, care au primit câte 1.000 de euro și numeroase facilități fiscale, burse de studii și credite preferențiale.
Polonia va creşte investiţiile militare pentru apărare la 5% din produsul intern brut
În aceeași ordine de idei, autoritățile de la Varșovia s-au îndreptat spre acorduri privind achiziția de arme din Coreea de Sud, întrucât acolo echipamentele militare sunt mai ieftine, comparativ cu vele americane și europene.
Preşedintele Poloniei a subliniat că invazia rusă în Ucraina a evidenţiat importanţa ”de a conta pe armament ultramodern” pentru ”a stopa ambiţiile imperialiste” ale Kremlinului.
”Dincolo de dimensiunea practică (…), există deopotrivă o uriaşă dimensiune simbolică în această cooperare care, sper, va fi fructuoasă în viitor pentru industria, economia şi securitatea Poloniei şi a Coreei de Sud”, a declarat Andrzej Duda.
În acest sens, Polonia a primit deja pe 6 decembrie 2022, primele tancuri de asalt K2 și primele obuziere K9 din Coreea de Sud. Toate echipamentele au sosit în nordul Poloniei, pe cale maritimă.
Totodată, Varșovia a transmis că cheltuielile pentru apărare vor crește de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszcalk, a declarat anterior că țara va avea „cea mai puternică forță terestră din Europa”.
Până acum, din Coreea de Sud a fost comandat armament în valoare de peste 10-12 miliarde de dolari. De altfel, Coreea de Sud a oferit 180 de tancuri K2, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chumpoo.