Postul Paștelui este o perioadă în care ne „curățăm” sufletul, dar și organismul, consumând alimente de post de tipul ciupercilor pane, care nu sunt de origine animală. Rețeta este extrem de simplă și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente.
În perioadele de post, când căutăm alternative la carne, ciupercile vin ca o soluție ideală. Sunt ușor de gătit și se potrivesc în multe rețete, de la mâncăruri principale, până la garnituri sau chiar gustări.
Ciuperci pane, rețetă de post
Postul Paștelui este perioada ideală în care să-ți „cureți” sufletul, dar și organismul. Această rețetă de ciuperci pane e perfectă dacă ții post. Multe persoane întâmpină dificultăți în ceea ce privește alcătuirea meniului de post, dar există o multitudine de rețete care merită încercate, fiind ușoare și rapide. Aceste ciuperci pane sunt o gustare delicioasă și sățioasă. Rețeta este simplă, necesită puțină ingrediente, iar rezultatul este delicios.
Cui nu-i plac ciupercile pane? Crocante la exterior, moi și aromate la interior, ele sunt o gustare sau o garnitură perfectă pentru orice masă. Și vestea bună este că le poți savura cu plăcere și în timpul postului. Acestea sunt o opțiune bună când vrei să gătești ceva rapid și ușor. Sunt sănătoase, pline de proteine și vitamine, și au avantajul că se potrivesc în multe feluri de mâncare, de la aperitive, până la feluri principale.
Pentru ciupercile pane, ideal este să alegi soiuri care își păstrează bine forma și textura atunci când sunt gătite și care absorb frumos amestecul de pane fără să devină apoase. Pentru rețetă vei avea nevoie de jumătate de kilogram de ciuperci proaspete, de preferat champignon sau pleurotus, făină, pesmet sau fulgi de porumb mărunțit, sare și piper, 150 ml apă minerală, ulei pentru prăjit.
Indicații de preparare
Se spală ciupercile sub apă rece pentru a îndepărta orice urme de murdărie, apoi se lasă la uscat pe un șervețel de bucătărie. Taie piciorușele ciupercilor și îndepărtează-le. Dacă ciupercile sunt mari, le poți tăia în felii sau în jumătăți, în funcție de preferințe.
Între timp, se amesecă, într-un bol, făina, sarea, piperul și apa minerală, până se obține o compoziție omogenă. Într-un bol se pune făină, iar în altul pesmet. Ciupercile se trec, pe rând, prin făină, prin compoziția de pane, apoi prin pesmet. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se încălzește uleiul într-o tigiae la foc mediu. Se ia fiecare ciupercă și se trece prin amestecul obținut, asigurându-te că este acoperită uniform.
Când uleiul este suficient de încălzit, adaugă ciupercile în tigaie, asigurându-te că nu le suprapui. Prăjește ciupercile aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii și crocante. Scoate ciupercile pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Servește ciupercile pane calde, alături de sosul tău preferat, cum ar fi maioneza de post, sosul de usturoi sau cel de roșii. Poți să ajustezi cantitățile de condimente sau să adaugi alte ingrediente pentru a-ți personaliza gustul.
Fiind o rețetă versatilă, poți încerca și alte tipuri de ciuperci sau să le combini cu alte arome pentru a obține un rezultat delicios. Aceste ciuperci pane de post se pot servi și cu o salată verde sau ca garnitură la un fel principal de post.