Potrivit Primăriei Municipiului, cu ajutorul fondurilor europene, clădirea în care a funcționat Baia Turcească din Iaşi va fi transformată în Centru Internațional de Artă Contemporană. Lucrările din incinta imobilului avansează
Investiția este derulată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoare totală a proiectului este de 21.862.177,67 lei, circa 4,41 milioane de euro.
Recent, edilul Iasului, Mihai Chirica, a făcut o vizită pe şantierul în care se desfăşoară proiectul. Clădirea este recompartimentată, astfel încât să poată găzdui manifestări de tipul performance, artă vizuală și artă de obiect. Se va pune accentul pe interacțiunea artiștilor cu publicul prin spatii în care aceştia vor putea performa sau expune. De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat pentru viitoare spectacole în aer liber.
:format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/01/Interiorul-cladirii-fostei-bai-turcesti.jpeg)
În clădirea fostei băi turceşti, se lucrează
Care este evoluţia lucrărilor din clădirea unde a fost găzduită Baia Turcească din Iaşi
:format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/01/Laterala-cladirii-fostei-bai-turcesti.jpeg)
Faţada exterioară a fost reabilitată
Recent, primarul Mihai Chirica a făcut o vizită pe șantierul unde se reorganizează şi reamenajează clădirea ce a găzduit, în trecut, Baia Turcească din Iaşi. Lucrările au avansat, iar aceasta începe să prindă contur. Imobilul a fost recompartimentat, pardoseala din săli a fost schimbată, iar zidurile au fost reabilitate.
„Frumusețea arhitecturii și detaliilor ornamentale ale monumentului istoric este evidentă de la o etapă a lucrărilor la alta! Clădirea fostei Băi Comunale – Baia Turcească, din strada Arhitect George Matei Cantacuzino, numărul 16, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (1897-1898) și poartă amprenta stilului arhitectural eclectic, cu influențe orientale. Aceasta a fost amplasată pe situl fostului Feredeu Turcesc, ridicat în timpul domnitorului Vasile Lupu. Proiectul beneficiază de finanțare europeană și are o valoare totală de 21.862.177,67 lei (circa 4,41 milioane de euro)”, a transmis Mihai Chirica, edilul Iaşului, pe pagina personală de socializare.
Edificiul construit în secolul al XIX-lea a fost lăsat uitării, intrând într-un stadiu avansat de degradare. În trecut, acesta fost cucerit de multe ori de persoanele fără adăpost, fiind furate o parte din balustrade. Între timp, primăria a găsit metoda prin care clădirea să fie readusă la viaţă. Aceasta are o istorie aparte.
Lucrările de la Baia Turcească cuprind mai multe etape. Clădirea este recompartimentată, astfel încât să răspundă necesităților funcțiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul performance, artă vizuală și artă de obiect. Fostele vestiare ale Băii Turcești au devenit spații „tampon” și permit primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media ale istoricului artelor vizuale și artelor performative.
:format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/01/Imagine-din-interior-.jpeg)
Clădirea a fost recompartimentată
Fonduri europene de 4,6 milioane de euro au fost alocate pentru proiect
:format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/01/Imagine-din-interior.jpeg)
Proiectul care are ca obiectiv transformarea Băii Turcești în Centru de Artă Contemporană are o valoare de 21,8 milioane de lei (4,6 milioane de euro)
Proiectul ce are ca obiectiv transformarea Băii Turcești în Centru de Artă Contemporană are o valoare de 21,8 milioane de lei (4,6 milioane de euro), fiind demarat în septembrie 2018. Lucrările executate de firma italiană Cifolelli Edilizia SRL trebuiau finalizate în teren de 36 de luni, însă proiectul s-a lungit din cauza pandemiei de COVID-19. În proiect sunt prevăzute şi dotări anexe, precum foaier, garderobă, cabine pentru actori, circulații, inclusiv lift pentru persoane cu dizabilități.
La demisol va fi organizată o zonă de socializare între artiști și public. Alte spații ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecții video, cinema și teatru experimental. De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber.
Lucrările de reabilitare şi recompartimentare din clădirea ce a găzduit, în trecut, Baia Turcească din Iaşi au avansat. Imobilul trecut pe lista monumentelor istorice prinde contur, proiectul fiind tot mai aproape de finalizare.
Sunt curios cine va fi managerul acestui obiectiv ? se pare ca este cu dedicatie pt.imberbul Vladut Nedelcu baiatul mamei lui, mare iubitor de arta !!!
La biblioteca nu v-ati gandit!!!
Iasul este un oras cultural in care Biblioteca Judeteana nu are un sediu! La spirala este plin de boschetari si miroase a urina!
Nedelcu si-a facut acasa in V. Conta o galerie.
Galerie cu Jack Daniel’s…