Actualitate

Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA! Ce acuzaţii îi imput procurorii

Publicat: 16 apr. 2021
Claudiu Manda, fost senator PSD într-o ședință de partid
Claudiu Manda a fost trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul senator Claudiu Manda într-un dosar care vizează mai multe fapte de corupţie. Pe lângă fostul Senator a fost trimis în judecată şi Simcelescu Marius Nicolae, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăti și Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj.

În rechizitoriul întocmit de procurori, cei doi sunt acuzaţi de mai multe fapte printre care şi că în 2015, Manda ar fi intervenit pe lângă directorul AJPIS Dolj în soluţionarea unor probleme a beneficiarilor de ajutor social din comună Bratovoești.

Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA

Conform procurorilor de la DNĂ, Claudiu Manda dar și fostul director al AJPIS Dolj, Simcelescu Marius- Nicolae, au fost trimişi în judecată pentru mai multe fapte de corupţie. În comunicatul de presă se arată faptul că, la data faptei, Manda era președintele organizaţiei judeţene PSD şi și-a folosit influenţă pentru a soluţiona favorabil o problemă la câţiva beneficiari de ajutor social.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MANDA IULIAN-CLAUDIU, la data faptei președinte al organizației județene a unui partid, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000),

SIMCELESCU MARIUS-NICOLAE, la data faptei directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul. ”

Ce spune rechizitoriul întocmit de procurorii DNA

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comună Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.
Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comună Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.
Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei

Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului MARIN ION, la data faptei primar al comunei Bratovoești (Dolj), pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată.

Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul MARIN ION

Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul MARIN ION la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat.

Cu referire la cei doi inculpați trimiși în judecată, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comentarii
  • Dar daca Raluca Turcan si guvernul nepriceput al lui Iohanis ,nu respecta legea salarizarii,legea pensiilor,alocatiilor,de ce nimeni nu se sesizeaza,lasand oamenii in saracie? Sau trebuia sa fie guvern PSD, ca sa se intample acest lucru? Stat de drept de pe timpul lui Iohanis -Basescu, A.Lazar,Kovesi,Onea,Portocala,Tarcea,Bogdan,etc.Oare acest stat de drept cu strambi, se va mai indrepta?

  • Gabriel fii impartial si continua numaratoarea,daca nu o fac eu: Liviu Nicolae Dragnea (momentan la beci),Nicolae Badalau,Radu Mazare,Valeriu Zgonea,Miron Mitrea,Catalin Radulescu,Sebastian Ghita,Darius Valcov oare cu pleiada pe care am enumerat-o s-ar indrepta statul roman?

  • Tu consideri ca cei pe care-i mentionez sant victime,imi pare rau te informezi DOAR dintr-o sursa,asta in cazul in care nu esti memru psd si atunci te inteleg ai punctaj!

  • Va șterge Manda cu procurorii DNA pe jos și pe pereți.
    Acuzațiile sunt complet infantile, ancheta, pur stalinistă.

  • Doamne Dumnezeule mare de unde atata fortza rabdare si energie cheltuita sa i stii pe astia. Nu ca nu ma intereseaza imi pasa dar la fel de mult stiu ca nu pot face nimic asa ca imi vad de treburi si mi ocup mintea cu altceva.

  • Cat despre clasa politica TOTI au o agenda Toti sunt pe capatuit Toti sunt la furat Unii sunt si oleaca patrioti Multi sunt si vanduti extern Datio n plata Domnului de parnaie CONFISCATILE FRATE AVERILE ca astia si fac un calcul clar fur cat sa merite parnaie si uite MILIONARII

Adauga un comentariu