Actualitate

Clubul Fermierilor Români propune Guvernului un plan de acțiuni imediate pentru compensarea pierderilor fermierilor

Publicat: 24 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Clubul Fermierilor Români propune Guvernului un plan de acțiuni imediate pentru compensarea pierderilor fermierilor
Clubul Fermierilor Români propune Guvernului un plan de acțiuni imediate pentru compensarea pierderilor fermierilor

Clubul Fermierilor Români vrea să propună Guvernului României un plan de acțiuni imediate pentru a compensa pierderile de care suferă femierii români, pentru a asigura stabilitatea financiară și pentru a menține competivitatea fermelor din țara noastră, în contextul crizei generate de deciziile UE privind importurile de cereale din Ucraina.

În acest sens, Clubul Fermierilor Români a adresat o scrisoare deschisă către Prim-ministru prin care s-a semnalat necesitatea unei abordări sistemice de răspuns la crize, pentru a reduce daunele și riscurile fermierilor români, pe fondul războiului din Ucraina.

De asemenea, Clubul a solicitat și un răspuns adecvat și coordonat din partea Guvernului și MADR pentru evitarea și limitarea pierderilor fermierilor români, a prejudicierii competitivității și a slăbirii poziției României de exportator pe piața cerealelor.

Plan de acțiuni

După anlizele Clubului Fermierilor Români, România a pierdut peste 3 miliarde de euro numai în legătură cu valorificarea cerealelor din anul agricol 2022, din cauza perturbării pieței regionale și europene a cerealelor, prin acordarea facilităților de export, prioritate logistică, renunțarea la controalele sanitar-veterinare și taxe vamale pentru cerealele din Ucraina.

Clubul semnalează necesitatea unui răspuns coerent si sistemic din partea Guvernului la crizele cumulate în ultimii doi ani în sectorul agricol și alimentar (COVID; secetă, război Ucraina), cu măsuri diplomatice la nivel înalt la Bruxelles și un plan de stabilitate și redresare financiară pentru fermele aflate la risc, cuprinzând măsuri imediate și pe termen mediu.

CE va reanaliza despăgubirile pentru fermierii români

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat în marja Consiliului European, preşedintelui Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, situaţia dificilă în care se află fermierii romani, care trebuie sprijiniţi ca urmare a pierderilor suferite, potrivit unor surse oficiale.

„Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei”, au precizat sursele citate.

Sursele oficiale au arătat că preşedintele Ursula von der Leyen a anunţat în timpul reuniunii Consiliului European că CE va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România.

CE a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi „limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Adauga un comentariu