National

Cod galben de ninsori în România. Iată zonele afectate

Publicat: 20 nov. 2020
femeie cu umbrela pe strada in plina iarna
Cod galben de ninsori în Romania. Avertizarea meteo vizează 11 județe

Meteorologii au făcut un avertisment de ultimă oră în care anunță un cod galben de ninsori în Romania. Avertizarea meteo vizează 11 județe și este valabilă de vineri, la ora 20.00 până sâmbătă la prânz. Conform acestei informări, vremea devine rece pentru această dată, cu temperaturi minime negative în toate regiunile. Totodata, vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele estice, sud-estice și vestice în general, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăși 60…70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Informare meteo de ninsori

Meteorologii au actualizat, vineri, prognoza pentru următoarele zile şi au emis o avertizare cod galben de ninsori moderate cantitativ.

Fenomene vizate: ninsori la munte, precipitații mixte în zonele joase de relief, intensificări ale vântului

Interval de valabilitate: 20 noiembrie, ora 15:00 – 21 noiembrie, ora 14:00

În intervalul menționat temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, iar mai ales în centru, sud-vest și în zona de munte cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15…20 l/mp. La munte treptat vor predomina ninsorile.

Precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare se vor semnala și în Transilvania și local în zonele de deal din Moldova, Muntenia și Oltenia.

Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele estice, sud-estice și vestice în general, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăși 60…70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

La finalul săptămânii vremea vă deveni rece pentru această dată, cu temperaturi minime negative în toate regiunile.

Cod galben de ninsori în România

Avertizarea cod galben de ninsori întră în vigoare, vineri, la ora 20.00, şi e valabilă până sâmbătă la prânz. De asemenea, meteorologii anunţă că vremea devine rece pentru această dată, cu temperaturi minime negative în toate regiunile.

Codul galben este valabil pentru 11 judeţe – Alba, Argeş, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Sălaj şi Vâlcea.

Interval de valabilitate: 20 noiembrie, ora 20:00 – 21 noiembrie, ora 14:00

Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ

În cea mai mare parte a Carpaților Occidentali și Meridionali va ninge, iar stratul de zăpadă nou depus local vă fi consistent. Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (20 /21 noiembrie) și în prima parte a zilei de sâmbătă (21 noiembrie) în sudul și sud-vestul Transilvaniei, precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare și se vă depune strat de zăpadă.

Meteorologii avertizează că vor fi şi episoade cu viscol violent

Conform ultimelor informaţii oferite de specialişti, ANM, iernile vor fi tot mai blânde, motivul fiind încălzirea globală.

Meteorologii avertizează că vor fi şi episoade cu viscol violent, specifice iernii.

„Nu se poate exclude apariţia unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute.

Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.
Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.

Aşadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generaţiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând”, a declarat Roxana Bojariu, specialist ANM.

Adauga un comentariu