National

Cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru jumătate din țară

Publicat: 10 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru jumătate din țară
Cod galben de ploi torențiale

Deși Administrația Națională de Meteorologie susținea că luna august va fi una dintre cele mai călduroase din ultimii ani și ne vom confrunta cu temperaturi caniculare la nivelul întregii țări, aceasta a emis o alertă de cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru 24 de județe din România. Avertizarea este valabilă începând de azi, 10 august, ora 12:00, până în cursul acestei zile, la ora 23:00.

O nouă avertizare ANM. Cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru jumătate din țară
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică valabilă pe parcursul zilei de luni, în zone din 24 de judeţe. Potrivit meteorologilor, în intervalul orar 12:00 – 23:00, în toate zonele de munte, precum şi în Transilvania şi sudul Banatului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi, izolat, 40 – 50 l/mp.

Judeţele vizate de noua avertizare Cod galben sunt Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Bihor şi Arad.

ANM precizează că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în zonele deluroase din sudul şi estul ţării, precum şi în regiunile vestice, sud-vestice şi nordice.

În București, specialiștii au anunțat că vremea va fi călduroasă, posibil caniculară după amiaza. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu viteze de până la 25 – 30 km/h. Temperatura maximă va fi de 34 – 35 de grade Celsius.

Adauga un comentariu