National

Cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe râuri din România

Publicat: 03 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe râuri din România

Codul portocaliu de inundaţii a fost prelungit, pentru râul Prut, până luni noapte, iar aceeaşi avertizare a fost emisă pentru mai multe râuri din Transilvania şi Banat, fiind valabilă până sâmbătă la prânz. Apele Române anunţă că echipele instituţiei supraveghează zonele îndiguite.

Cod portocaliu a fost prelungit pentru râul Prut, până luni, la ora 24.00, pe sectorul din aval de acumularea Stânca Costeşti, ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin aceasta a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi), au transmis hidrologii.

De asemenea, a fost instituit Cod portocaliu pentru râuri din Transilvania şi Banat, până sâmbătă la prânz: Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Mureş (judeţele: Alba, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Timiş şi Caraş-Severin).

Totodată, a fost prelungit Codul galben pentru unele râuri şi afluenţii lor din bazinele hidrografice Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Siret şi Prut-Bârlad.

”A. N. Apele Române a retransmis avertizarea hidrologică către unităţile sale bazinale de apă din bazinele sus-menţionate şi către autorităţile locale şi IJSU. Lucrările hidrotehnice sunt pregătite să preia undele de viitură (în cazul acumulărilor), iar zonele îndiguite sunt supravegheate de către echipele Apelor Române”, arată reprezentanţii Apelor Române, vineri seară.

Materialele şi utilajele de intervenţie sunt pregătite şi organizate pentru a putea fi folosite, dacă este cazul, în zonele expuse sau afectate de inundaţii.

„Populaţia este avertizata să nu circule în zonele unde au fost instituite coduri hidrologice, să nu traverseze prin vaduri, să nu desfăşoare activităţi în ape sau lângă ape”, a declarat Ervin Molnar, director general Apele Române, citat în comunicat.

Joi, hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundaţii pentru râuri din mai multe bazine hidrografice, în general din Transilvania şi Banat, dar şi cod portocaliu pentru râul Prut. Avertizarea era valabilă până sâmbătă, la ora 24.00.

Caniculă în Iaşi! Temperaturi mari pentru această perioadă

Caniculă în Iaşi! Meteorologii anunţa temperaturi mari pentru această perioadă. Conform unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, zeci de judeţe din Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea sunt, vineri, 3 iulie 2020, sub o avertizare de canicula. Vremea o ia razna, ţinând cont că în alte zone sunt în vigoare coduri de ploi şi furtuni.

Caniculă în Iaşi şi zeci de judeţe

Zeci de judeţe se afla sub semnul caniculei. Conform meteorologilor, canicula se va face prezentă în Capitală, Iaşi şi în alte 21 de judeţe. Regiunile afectate sunt din Oltenia, centrul şi sudul Moldovei, vestul Dobrogei. Atenţionarea este valabilă vineri, 3 iulie. Conform aceloraşi surse ANM, temperaturile vor trece pragul critic de 35-36 de grade celsius, iar izolat vor fi temperaturi şi de 37 de grade celsius. Canicula va fi dublata şi de prezenţa pragului critic al discondortului. Meteorologii din cadrul Administraţiei Naţională de Meteorologie explica faptul că indicele de temperatura-umezeala (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În aceste condiţii, pe lângă temperaturile ridicate, populaţia se va confrunta şi cu un disconfort termic accentuat.

Atenţionarea vizează judeţele Iaşi, Bacău (parţial), Vaslui, Vrancea (parţial), Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa (parţial), Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi (parţial), Dolj, Olt, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Totuşi, conform aceloraşi meteorologi, indicele de temperatură umezeala va atinge pragul critic pe arii restrânse dar şi în zonele de câmpie şi podist.

Canicula şi ploi în toată România

În altă ordine de idei, pe lângă canicula care se va face simţită în zonele mai sus menţionate, Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează populaţia de existenţa unui cod galben de ploi şi de instabilitate atmosferică accentuată în cealaltă jumătate de ţară. Codul galben de vreme instabilă a intrat în vigoare în dimineaţa zilei de 3 iulie 2020, ora 6.00 dimineaţa şi este valabil până sâmbătă, 4 iulie

O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată a intrat în vigoare la ora 6.00 în jumătate din țară. Meteorologii anunță averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp. Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.

Averse spre finalul săptămânii. ANM a emis o nouă prognoză meteo pentru județul Iași

Vineri, 3 iulie, la Iași se vor înregistra valori cuprinse între o minimă de 21 grade Celsius și o maximă de 32 grade Celsius. Conform celor de la Administrația Națională de Meteorologie, cerul va fi mai mult însorit, vântul va sufla slab până la moderat, în timp ce șansele de precipitații vor fi destul de scăzute. Șansele de precipitații vor rămâne scăzute și spre seară.

Sâmbătă, 4 iulie, la Iași se vor înregistra valori cuprinse între o minimă de 20 grade Celsius și o maximă de 30 grade Celsius. Se vor semnala averse și furtuni cu fulgere, în timp ce vântul va sufla slab până la moderat. Șansele de precipitații se vor menține ridicate și spre seară, în timp ce vântul va sufla slab în continuare. Duminică, 5 iulie, la Iași se vor înregistra valori cuprinse între o minimă de 19 grade Celsius și o maximă e 28 grade Celsius. Se vor semnala averse și furtuni cu fulgere, în timp ce vântul va sufla slab până la moderat.

Adauga un comentariu