National

Cod portocaliu de vreme rea! ANM anunţă noi evenimente meteo

Publicat: 23 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cod portocaliu de vreme rea ANM anunţă noi evenimente meteo
Cod portocaliu de vreme rea

Este cod portocaliu de vreme rea în mai multe zone ale ţării. Conform meteorologilor, codul portocaliu de vreme rea s-a prelungit. Administraţia Naţională Meteorologică (ANM) anunţă faptul că mai multe zone din ţara vor fi afectate de codul portocaliu de vreme rea. Local, se vor semnala căderi însemnate de averse care vor depăşi 40 l/mp.

Cod portocaliu de vreme rea în mai multe zone din România!

ANM anunţa prelungirea codului portocaliu de vreme rea. Zonele vizate de aspectul căderilor însemnate ale precipitaţiilor sunt: Moldova, Transilvania, Maramureş, local în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, dar şi zonele montante din România. Se vor semnala averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi însemnate de apă, de peste 49l/mp, iar pe arii restrânse 50-80 l/mp. În zonele enumerate mai sus se vor produce descărcări electrice şi grindină, intensificări ale vântului, vijelii. Meteorologii avertizează asupra faptului că cele mai multe evenimente de acest gen se vor semnala îndeosebi în est şi sud-est.

ANM a prelungit avertizarea cod portocaliu până miercuri, 23 iunie ora 02.00. În restul regiunilor, în extremitatea de vest și local în sudul țării este cod galben de precipitaţii. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20 – 25 l/mp și pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.

Cod portocaliu de vreme rea şi inundaţii în mai multe zone ale ţării

Conform oficialităţilor, în urma ploilor abătute în ultimele 24 de ore o linie de cale ferată a fost blocată şi zeci de gospodarii sunt inundate în judeţul Caraş-Severin. Circulaţia pe calea ferată Resita-Caransebes a fost blocată de aluviuni. ISU Caraş-Severin anunţa că în peste 30 de localităţi s-au fostmat torente şi viituri. În urma codului portocaliu şi al codului galben de ploi, judeţul a fost inundat de ape.

În urma potopului care s-a abătut asupra României, ISU anunţa faptul că mai multe drumuri judeţene, naţionale, comunale au fost inundate. Conform aceloraşi declaraţii, curţile, beciurile şi grădinile oamenilor din peste 30 de localităţi au fost scufundate în apă. În urma viiturilor au fost evacuate 28 de persoane din localităţile Oțelu Roșu, Păltiniș, Zăvoi, Remetea Mare.

Cum va fi vremea la Iaşi în următoarea perioadă

Prognoza meteo în Iași pentru săptămâna 22-28 iunie 2020 nu va aduce o veste bună pentru locuitorii județului Iași. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizări de cod portocaliu și cod galben de vreme rea, instabilitate atmosferică și furtuni pentru mai multe zile. Avertizarea de cod portocaliu este valabilă până în această dimineață la ora 10:00.

„Se vor semnala averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină. Codul portocaliu ce cuprinde și județul Iași va fi apoi înlocuit cu un cod galben de furtună pentru toată țara. Acesta va fi valabil până miercuri, 24 iunie, la ora 10:00. „Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, zone afectate: toată țara. În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp”, se arată în nota ANM.

Adauga un comentariu