Culinar

Colărezi cu lapte – Cum se prepară vechea rețetă a bunicii care ne-a marcat copilăria

Publicat: 22 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Colărezi cu lapte  Cum se prepară vechea rețetă a bunicii care ne-a marcat copilăria
Rețeta de colărezi cu lapte este una tradițională, foarte veche care ne aduce aminte de timpuri mult mai simple

Rețeta de colărezi cu lapte este una tradițională, foarte veche care ne aduce aminte de timpuri mult mai simple, pe când oamenii nu aveau la îndemână ingrediente pentru un tort diplomat, un tiramisù sau un ecler. Totuși, mulți adulți din ziua de azi își aduc cu drag aminte de vremurile când își petreceau vacanța de vară la bunici, iar aceștia pregăteau tot felul de delicatese, printre care și colărezii cu lapte.

În prezent, aceștia nu mai sunt doar un simplu desert tradițional, ci reprezintă o amintire vie a copilăriei, în memoria multor adulți.

colarezi cu lapte in castron
Aceștia nu mai sunt doar un simplu desert tradițional, ci reprezintă o amintire vie a copilăriei

Ce este un colărez

Chiar dacă preparatul nu mai este atât de popular, unele gospodine încă îl pregătesc cu melancolie. Desertul acesta se gătește foarte ușor spre deosebire de alte tipuri de desert.  Nu este nevoie de foarte multe ingrediente și nici de foarte mult efort din partea bucătarului!

Termenul de „colărezi” nu mai este foarte cunoscut în rândul tinerilor de astăzi. Aceștia reprezintă niște bucăți de aluat (cocă, cum i se zice în popor) care se fierb, de obicei, în lapte. Acest fel de mâncare a fost făcut inițial pentru copii, însă chiar și adulții se pot bucura de el.

Aceștia reprezintă niște bucăți de cocă

Ingredientele necesare pentru un gust cât mai autentic

Acest preparat nu este foarte sofisticat sau prea complex, ba din contră! Din acest motiv, nu vom avea nevoie de ingrediente prea greu de procurat. Majoritatea persoanelor vor avea deja la îndemână cel puțin câteva dintre cele necesare.

În primul rând, vom avea nevoie de aproximativ 1 litru de lapte, o cană potrivită de făină albă de grâu, puțină apă (în jur de 50 de ml, ar fi de ajuns). Desigur, vom avea nevoie și de niște îndulcitori! Nu putem numi desert un preparat fără pic de zahăr. Putem adăuga un plic sau două de zahăr vanilat pe lângă zahărul alb tos. Pe acesta din urmă îl puteți pune în orice cantitate doriți, după propriul gust. Fiecare persoană știe cât de mult dulce poate suporta! Acum este timpul pentru ingredientul final, și anume un praf de sare. Orice preparat are nevoie de puțină sare, chiar și desertul! Aceasta aduce echilibru gustului.

lapte fiert in cratita
Majoritatea persoanelor vor avea deja la îndemână cel puțin câteva dintre cele necesare

Colărezi cu lapte – Cum se prepară acest desert simplu și tradițional

Când vine vorba de această rețetă, nu este nevoie să urmăm prea mulți pași. Procesul de pregătire a colărezilor cu lapte este chiar foarte simplu și face parte dintre cele mai rapide rețete de desert.

Ca prim pas, este bine să punem deja laptele la fiert, pentru că nu durează mult până pregătim coca! În acest fel, putem să ne ocupăm de mai multe cerințe deodată. Așadar, între timp vom pune făina albă într-un castron, bol sau orice recipient preferați. Peste aceasta adăugăm apa și amestecăm bine cu mâna. Coca obținută trebuie frecată bine în palme până se formează niște bucățele cât mai solide. Acestea pot fi de diferite mărimi, mai subțiri sau mai groase, după preferințele fiecăruia.

Când laptele începe să fiarbă bine putem adăuga sarea și bucățile de cocă pregătite. Acesta mai trebuie lăsat la fiert în jur de 10 minute. Când timpul se apropie de final, este vremea să adăugăm și zahărul alb și cel vanilat.

Astfel, desertul colărezi cu lapte este gata de servit! Acesta poate fi savurat atât de copii, cât și de adulții care își doresc să mai guste puțin din copilărie.

colarezi cu lapte in bol pe masa
Procesul de pregătire a colărezilor cu lapte este chiar foarte simplu
Adauga un comentariu