Colita ulcerativă nu este frecventă: conform unor studii , prevalența sa în Rusia este de 19-29 de cazuri la 100.000 de persoane. Dar trebuie să știți despre boală, deoarece cu cât puteți detecta mai repede colita ulcerativă, cu atât este mai mare șansa de a evita intervenția chirurgicală. Tractul gastrointestinal este un tub lung și înfășurat care transportă hrana. Acest tub este împărțit în departamente care îndeplinesc sarcini diferite. În stomac, alimentele sunt descompuse, în intestinul subțire, majoritatea nutrienților sunt absorbiți din alimentele despicate, iar în intestinul gros rămășițele lor sunt „luate”, iar apa este și „stoarsă”. Tot ce nu este necesar se transformă treptat în fecale, care intră în rect și se excretă din corp.
Membrana mucoasă este responsabilă de absorbția a tot ceea ce este necesar din alimente – mucoasa interioară a intestinului, care este în contact direct cu alimentele care sunt digerate. În colita ulcerativă, mucoasa intestinului gros se inflamează și se formează ulcere mici.
Colita ulcerativă este o boală cronică care aparține grupului de boli inflamatorii intestinale. Boala Crohn este, de asemenea, inclusă în acest grup. Cele două boli sunt foarte asemănătoare – cu excepția faptului că colita ulcerativă afectează aproape întotdeauna numai intestinul gros, în timp ce boala Crohn afectează întregul intestin, de la gură la anus.
Colita ulcerativă poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea simptomele apar la persoanele de 15-30 de ani sau la pacienții cu vârsta peste 60 de ani. Dacă o persoană are rude apropiate cu colită ulcerativă, riscul de a dezvolta boala crește. Dar asta nu înseamnă deloc că boala se va dezvolta în mod necesar. Probabilitatea acestui lucru fluctuează foarte mult – de la 16 la 30% .
Dacă colita ulcerativă nu este controlată, pot apărea complicații severe, cum ar fi sângerări severe, perforații intestinale (adică o gaură în intestin), megacolon toxic (inflamație severă a colonului). În plus, persoanele cu colită ulcerativă au un risc crescut de cancer de colon din cauza inflamației persistente.
Inflamația intestinului gros se dezvoltă din cauza erorilor în răspunsul imun: celulele imune „confuze”, care ar trebui să ne protejeze în mod normal de infecții, confundă celulele mucoasei colonului cu microbii și le atacă.
Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce la unii oameni sistemul imunitar atacă celulele intestinale, în timp ce la alții nu se întâmplă așa ceva. Se crede că colita ulcerativă este o boală multifactorială care poate fi declanșată de trei cauze cheie :
Unii oameni cred că stresul, stresul emoțional sau anumite alimente, cum ar fi laptele sau cerealele și pâinea cu conținut ridicat de gluten, pot duce la colită ulcerativă. Cu toate acestea, nu există dovezi în acest sens .
Stresul emoțional cu siguranță nu provoacă colită, iar stresul și anumite tipuri de alimente nu pot decât să exacerbeze simptomele unei colite existente, dar nu pot provoca boala în sine.
Nu este atât de ușor . De regulă, simptomele apar din când în când – medicii o numesc exacerbări, iar perioada dintre ele, când o persoană se simte bine, poate fi destul de lungă – medicii o numesc remisie. În plus, la diferite persoane în timpul unei exacerbări, gradul de manifestare a simptomelor colitei ulcerative diferă semnificativ: pot fi ușoare, moderate și severe.
Care este rezultatul