Actualitate

Coliva are multe beneficii pentru organism. Iata de ce e bine sa o mancam cat mai des

Publicat: 11 oct. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Coliva are multe beneficii pentru organism. Iata de ce e bine sa o mancam cat mai des
17

Coliva este un aliment ritual si reprezinta unul dintre cele mai puternice simboluri ale credintei. Pregatita dupa reteta traditionala, ea este un dulce sanatos, pe care ar trebui sa il mancam ori de cate ori avem ocazia. Iata care sunt beneficiile colivei pentru organism!

Facuta din boabe de arpacas, si anume din grau decorticat, si indulcita cu miere, dupa reteta traditionala, coliva este un dulce gustos si sanatos. Tuturor ne place cand este gatita cu dichis, bine fiarta si aromata. Dar beneficiile colivei nu se opresc doar la gust si aroma. Ea reprezinta unul dintre cele mai vechi preparate sanatoase, pastrate aproape nealterat pana in zilele noastre.

Scrierile religioase spun ca oamenii au inceput sa consume mai des coliva la sfatul Sfantului Teodor Tiron. Povestea spune ca, in prima saptamana a Postului Mare, imparatul Iulian Apostatul (361-363) a vrut sa isi bata joc de crestini si le-a poruncit negustorilor din pietele Constantinopolului sa stropeasca alimentele cu sangele jertfit idolilor. Sfantul Tiron i-a aparut in vis Arhiepiscopului Eudoxie si l-a sfatuit sa-i invete pe credinciosi sa manance in post numai grau fiert, indulcit cu miere, ca sa nu cumpere bucatele spurcate de la piata.

Coliva a devenit de la inceputurile crestinatatii un aliment ritualic. Se pregatea simplu din grau zdrobit pe piatra, fiert cu miere si nuca. Era o hrana completa pentru cei mai saraci si nevoiasi care veneau sa capete o mancare calda la biserica. Si se dadea de pomana la marile sarbatori, cand se pomeneau martirii si sfintii, precum si sufletele plecate din aceasta lume.

Ca si azi, coliva era pusa mai intai dinaintea crucilor si icoanelor si era sfintita. Cine gusta din coliva, trebuia sa o manance pe stomacul gol, sa bea o gura de vin si sa se inchine. Acest scurt ritual care avea loc in biserica era considerat un ritual de purificare, iar coliva avea pentru credinciosii din trecut proprietati curative. Oamenii credeau ca ea poate alunga durerile trupului si ca ii ajuta pe copii sa creasca mari si vigurosi.

Credinta din vechime nu era deloc departe de adevar. Datorita celor trei ingrediente principale, boabele de grau, mierea si nuca, acest desert ritualic este foarte satios, sanatos si dietetic.

Graul sau arpacasul cum i se mai spune graului decorticat folosit la coliva, contine minerale si aminoacizi care combat anemia, durerile musculare, constipatia si afectiunile inimii. Este bogat in fibre si contine indeosebi magneziu si fosfor, ceea ce contribuie la o foarte buna digestie si previne depunerea de grasimi pe vasele de sange, prevenind multe dintre afectiunile cardiace frecvente precum aritmia si bradicardia, dar si hipertensiunea.

In combinatie cu graul bine inmuiat si fiert, mierea este un adevarat balsam pentru sanatate. Se stie ca este un aliment plin de vitalitate si energie, ea intareste sistemul imunitar si contine enzime benefice pentru toate procesele si functiile organismului, pe langa vitaminele si mineralele binecunoscute.

Mierea stimuleaza digestia, echilibreaza activitatea glandelor endocrine, are efect antibiotic impotriva bacteriilor si microbilor cu care luam contact zilnic, este un bun pansament pentru stomacul iritat si are proprietati inflamatorii.

Beneficiile nucilor sunt si ele la fel de bine cunoscute precum cele ale mierii. Sunt bogate in proteine sanatoase si grasimi care ajuta memoria si activitatea cerebrala. Stimuleaza inima, echilibreaza productia de hormoni si ajuta digestia. Datorita mineralelor si a iodului, nucile echilibreaza ritmul cardiac si, pe de alta parte, ajuta fertilitatea si mentin ochii sanatosi.

Adauga un comentariu