Diverse

Coliva ca la manastire – Ingredientul pe care maicile il folosesc cand fac coliva

Publicat: 08 mai 2017
2

Nu oricine stie sa faca acasa coliva si sa iasa la fel de buna ca cea pe care o fac maicile de la manastire.

Iata reteta de coliva de manastire:
1 kg arpacas
1,5 kg miez de nuci
250 g zahar
coaja rasa de la 2 lamai
coaja rasa de la 1 portocala
2 lingurite scortisoara
3 linguri esenta de rom

Pentru ornat:
Bomboane, cacao, zahar pudra, miere etc. – dupa plac.

Mod de preparare:

Alege graul si spala-l in 9 ape caldute, apoi pune la fiert 3 litri de apa intr-o oala incapatoare. Cand incepe sa fiarba apa, da focul mic si adauga arpacasul. Lasa-l la fiert si mai misca oala din cand in cand ca sa nu se lipeasca graul (nu se amesteca in grau cu lingura). Lasa pe foc pana cand mai ramane doar putina apa, iar atunci adaugi zaharul si amesteci cu o lingura de lemn, apoi mai lasi cateva minute pe foc, pana ce se evapora toata apa. Rastoarna graul intr-un vas smaltuit si acopera cu un prosop curat, umezit.

Citeste si Cum se face coliva traditionala – Sfaturi si mod de preparare

Da jumatate din cantitatea de miez de nuci prin masina de tocat, iar pe restul taie-i bucatele cu cutitul. Pastreaza cativa intregi ca sa faci crucea de pe coliva cu ei. Lasa graul sa stea peste noapte.
De dimineata adauga miejii taiati cu cutitul si un sfert din cantitatea de mieji dati prin masina la arpacas, apoi amesteca si coaja rasa de lamaie si portocala. Toarna in compozitie esenta de rom si gusta – daca nu este destul de dulce, mai poti adauga putina miere.
Framanta compozitia cu mana, apoi asaz-o pe platouri. Pe deasupra pune in strat gros restul de mieji dati prin masina si apoi poti trece la ornarea colivei, dupa plac.

sursa: antena 3





Adauga un comentariu