Actualitate

Comisar de poliție acuzat că primea șpagă pentru ca pe plajele din Eforie Nord comercianții ilegali să nu fie deranjați

Publicat: 23 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Comisar de poliție acuzat că primea șpagă pentru ca pe plajele din Eforie Nord comercianții ilegali să nu fie deranjați
Comercianţii ilegali de pe plaja din Eforie Nord erau protejaţi pentru că aceştia dădeau atenţii în bani oamenilor legii

Procurorii anchetează un caz în care un comisar de poliţie din Eforie este acuzat că primea spagă pentru ca pe plajele din Eforie Nord, comercianţii ilegali să nu fie deranjaţi. Vorbim despre faptul că Gabriel Cornel Coteanu, şeful Poliţiei Eforie a fost deja trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, instigare la fals în înscrisuri dar şi favorizarea făptuitorului şi omisiunea sesizării.

Comercianţii ilegali de pe plaja din Eforie Nord erau protejaţi pentru că aceştia dădeau atenţii în bani oamenilor legii. Faptele s-au întâmplat în sezonul estival 2019-2020.

Comisarul incasa spagă, prin inermediari, doar lunea și joia

Conform acuzaţiilor formulate de procurorii DNA, comisarul de poliţie primea spagă doar lunea şi joia. Spaga era dată unui intermediar şi provenea în special de la doi fraţi, Roco Rivera Dumitru și Geani Rivera Dumitru. Cei doi fraţi deţineau o reţea de vânzători ambulanţi pe plaja din Eforie Nord. Comisarul nu încasa niciodată banii în nume personal. Spaga în valoare de 600 de lei ajungea la Ştefan care se vedea cu comisarul Coteanu în maşina omului legii. Procurorii DNA mai spun că șpaga era lăsată în portiera acestuia.

În schimbul spăgii încasate, comisarul le-ar fi oferit protecţie comercianţilor ilegali de pe plajă. Aceştia nu erau amendaţi pentru activitatea ilicită pe care o desfășurau, ba mai mult, erau anunţaţi în caz că urma să se desfăşoare un control pe plajă.

Cei doi fraţi şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi deja de autorităţile române la 2,6 ani respectiv 2,8 ani de închisoare cu suspendare. Decizia pronunţată de judecători nu este definitivă, ea putând fi atacată.

Ba mai mult, intermediarul dintre comisar şi ambulanţi a acceptat să mărturisească în fata judecătorilor ce se întâmpla în Eforie. Ştefan le-a explicat anchetatorilor faptul că ambulanţii ilegali erau puşi să plătească 100 de lei pe zi de om. După ce îşi trăgea partea, restul banilor ajungeau la comandatul Coteanu de la Poliţia Eforie.

„E un soi de taxă de protecţie. Acum 3 ani am convenit pentru 100 lei/zi/om. Suma a variat însă în funcţie de sezon. În schimb, eu le-am asigurat protecţie în sensul că îi protejam de alţi comercianţi care vindeau (concurenţa), dar le asiguram şi îngăduinţa comandantului Coteanu de la Poliţia Eforie. Acesta nu îi amendă şi nici nu le confisca mărfurile comercializate. În principiu, în fiecare seară coboram pe plajă şi strângeam banii de la fiecare”.

Comisarul primea banii doar lunea și joia

„Îi dădeam banii în maşină, aproape de fiecare dată în apropierea sediului Poliţiei. Intrăm în maşină şi îi lăsam banii. Acesta nu punea niciodată mâna pe bani în prezenţa mea. Când urcam în maşină, îi lăsam întotdeauna în portiera dreaptă. Însă de cele mai multe ori puneam banii în portbagaj. Nu mi-a mulţumit aşa cum niciodată nu mi-a mulţumit pentru contribuţie”, mai spune intermediarul Ştefan.

Poliţiştii care făceau controale pe plajă erau mutați pe alte sectoare

Procurorii DNA mai arată, în rechizitoriu, faptul că şeful Poliţiei Eforie îşi proteja oamenii. De exemplu, dacă un poliţist care îi era în subordine îndrăznea să facă controale pe plajă, comisarul îl mută pe respectivul om pe un alt sector de patrulare. Un alt exemplu este al unui poliţist din Argeş care a fost detaşat vară pe litoral. Acesta a amendat-o chiar pe fiica minoră a unuia dintre fraţii Rivera. A doua zi, omul legii care a îndrăznit să facă acest lucru a fost mutat într-o altă zonă de patrulare, ba mai mult, poliţistul a fost pus în ipostaza de a conduce o maşină cu mari defecţiuni de funcţionare.

„Din ziua următoare poliţistul a fost mutat, fără nici o discuţie sau explicaţie prealabilă, într-o altă zonă de patrulare şi i-a fost pusă la dispoziţie o maşină cu mari defecţiuni de funcţionare”, scriu procurorii.

Un alt poliţist a declarat procurorilor că, în urma amenzilor aplicate pe plaja Eforie Nord i s-a întocmit mai multe rapoarte de sancţionare pentru că nu ar fi respectat itinerariul de patrulare.

Adauga un comentariu