Economic Local

Comisarii de mediu din Iași se plâng de salariile extrem de mici. Sindicaliștii anunță acțiuni fără precedent

Publicat: 13 oct. 2021
Angajații din Garda Națională de Mediu Iași protestează, din cauza salariilor foarte mici

Angajații din Garda Națională de Mediu Iași protestează, din cauza salariilor foarte mici. Reacțiile au venit prin intermediul Sindicatului Național al Gărzii de Mediu (SNGM), care consideră că prin nepunerea în aplicare a Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1006/29.06.2021 prin care se intenționa eliminarea inechitățile salariale din cadrul GNM, „sunt afectate grav nu numai interesele angajaților instituției, dar și activitatea acestora în îndeplinirea atribuțiilor de inspecție și control”.

„Subliniem că, deși are o răspundere uriașă în ceea ce privește protejarea mediului, Garda Națională de Mediu (GNM) a rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici, în condițiile în care are responsabilitatea de a acționa non-stop împotriva poluării aerului, apei, solului, subsolului, împotriva importurilor ilegale de deșeuri și substanțe chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug pădurile, biodiversitatea, ariile protejate etc.”, se arată într-un comunicat al SNGM.

În opinia sindicaliștilor, este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2.660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie. Asta în condițiile în care, arată protestatarii, România se confruntă cu numeroase amenințări față de mediul înconjurător și sănătatea publică, iar Garda Națională de Mediu joacă rolul cel mai important în depistarea contravențiilor și a infracțiunilor în domeniul criminalității de mediu.

26.528 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.351.211 lei

Potrivit acelorași surse, în perioada ianuarie-septembrie 2021 au fost realizate un număr de 26.528 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.351.211 lei. De asemenea, în aceeași perioadă au fost emise 285 de dispoziții de sistare a activității, 43 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, au fost făcute 104 sesizări penale și au fost confiscate un număr de 112 mijloace auto, toate acestea cu un efectiv de 450 de comisari, la nivelul întregii țări. „În aceste condiții, GNM este și o instituție puternic subdimensionată, în țara noastră raportul fiind un singur comisar de mediu la 40.000 de locuitori.

Subliniem faptul că, pentru Uniunea Europeană, mediul reprezintă o prioritate, context în care, ultima evaluare a GENVAL a confirmat situația dificilă a Gărzii Naționale de Mediu din România. Din păcate, prin tergiversarea punerii în aplicare a Ordinului nr 1006/2021 se încalcă recomandările internaționale și se pune în pericol activitatea instituției”, se mai menționează în comunicatul SNGM.

Având în vedere această situație, Sindicatul Național al Gărzii de Mediu Iași a anunțat că va acționa pe toate căile legale „pentru a apăra interesele angajaților instituției și pentru satisfacerea condițiilor minimale, fără de care activitatea GNM nu se poate desfășura în condiții normale”.

Comentarii
  • aveti dreptate….greva dvs ar trebui corata cu cea din administratia publica,consilii judetene,prefecturi so anaf sio sa vad eu de unde mai aau grangurii de la bucale bani de impartit

Adauga un comentariu