Comisia Europeană a anunţat vineri că a aprobat o schemă de garanţii românească de 103 milioane de euro (aproximativ 500 milioane lei) pentru sprijinirea pieţei asigurărilor de credite comerciale în contextul pandemiei de coronavirus, odată cu creşterea riscului ca asigurătorii să nu fie dispuşi să îşi menţină acoperirea.
”Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de garanţii românească în valoare de 103 milioane de euro (aproximativ 500 milioane lei) pentru sprijinirea pieţei asigurărilor de credite comerciale în contextul pandemiei de coronavirus”, a informat CE, scrie news.ro.
Asigurările de credite comerciale continuă să fie disponibile pentru toate societăţile
Asigurarea de credit comercial protejează societăţile care furnizează bunuri şi servicii împotriva riscului de neplată de către clienţii lor.
”Având în vedere impactul economic al pandemiei de coronavirus, riscul ca asigurătorii să nu fie dispuşi să îşi menţină acoperirea a devenit mai mare. Schema românească garantează că asigurările de credite comerciale continuă să fie disponibile pentru toate societăţile, evitând necesitatea plăţilor în avans de către cumpărătorii de bunuri sau servicii şi reducând astfel nevoile lor imediate de lichidităţi”, precizează CE.
Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat puse în aplicare de statele membre pentru a remedia o perturbare gravă a economiei acestora.
Comisia a constatat că schema notificată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu principiile generale stabilite în Cadrul temporar privind ajutoarele de stat. În plus, Comisia a constatat că schema este în conformitate cu Comunicarea privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt.
”Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, subliniază CE.
Comisia Europeană cumpără Remdesivir pentru 500.000 de pacienți
Comisia Europeană a semnat, joi, un acord cadru cu compania americană Gilead pentru achiziția a 500.000 de scheme de tratament cu Remdesivir, cu posibilitatea de achiziție a unei cantități suplimentare de alte 500.000 scheme de tratament.
Medicamentul va fi distribuit statelor membre, Marii Britanii, dar și altor state candidate pentru aderarea la UE (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina), potrivit unui comunicat de presă.
„Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie. Prin achizițiile comune ale UE, dăm posibilitatea țărilor din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19.”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Criza aprovizionării cu Remdesivir
Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc, iar SUA au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead.
Studiile au relevat că Remdesivirul reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus.
Societatea Gilead şi extins capacitatea de producţie şi susține că poate satisface cererea de Remdesivir din SUA, estimând totodată că în luna octombrie va putea de asemenea să acopere nevoia la nivel global, chiar în eventualitatea unor viitoare valuri de COVID-19.