Prima pagină » Actualitate » Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicțiile pentru exporturile de cereale ale Ucrainei
Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicțiile pentru exporturile de cereale ale Ucrainei

Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicțiile pentru exporturile de cereale ale Ucrainei

15 sept. 2023, 21:20, 3 ,
în Actualitate

Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicțiile pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

„În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale și alte produse alimentare către Uniunea Europeană, Ucraina este de acord să introducă măsuri pentru a evita o nouă creștere a importurilor în UE”, a anunțat, vineri, Comisia.

Comisia Europeană a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE. Aceasta a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, „au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”.

Restricțiile expiră vineri

O atitudine constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țările terțe din afara UE sunt fluide și chiar în creștere, susține Comisia Europeană.

Ca urmare, s-a convenit că:

Măsurile existente vor expira astăzi, 15 septembrie.

Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile bruște de cantități de cereale.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate. Ucraina va prezenta un plan de acțiune cel târziu până la închiderea activității de luni, 18 septembrie 2023.

Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a putea reacționa la orice situație neprevăzută.

Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Uniunea Europeană a acționat în mod hotărât și eficient pentru a sprijini exportul de cereale și alte produse alimentare ucrainene, în special prin intermediul benzilor de solidaritate. Succesul acestei acțiuni a dus la distorsiuni temporare pe piețele celor cinci state membre care au o frontieră comună cu Ucraina, ceea ce a condus, la 2 mai 2023, la impunerea de măsuri restrictive temporare asupra unei serii de exporturi de produse alimentare ucrainene. În paralel, a fost creată o platformă de coordonare, care a reunit Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Comisia Europeană. Aceasta a contribuit la dezvoltarea infrastructurii și la creșterea capacității logistice, precum și la eliminarea barierelor administrative în calea exportului de produse agricole din Ucraina, susține Comisia Europeană.

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor impune la nivel naţional interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja pieţele, dacă UE nu extinde interdicţia care expiră în 15 septembrie, a anunţat în 13 septembrie Istvan Nagy, ministrul ungar al Agriculturii, citat de Reuters.

Însă, interdicția pentru importul de cereale ucrainene în Bulgaria a fost eliminată, vineri, de Parlamentul bulgar, transmite Rador, care citează Mediapool. Bulgaria a ridicat interdicția înainte de o decizie a Comisiei Europene, așteptată azi, după ce datele au arătat că la scurt timp după ce a fost impus embargoul, s-a dovedit că Bulgaria importă în mod tradițional 30% din semințele de floarea soarelui necesare din Ucraina tocmai pentru că nu produce suficient pentru a-și satisface nevoile de producție. Embargoul a lovit puternic sectorul de profil și a dus la prăbușirea profiturilor la un nivel record în 2022. Mulți producători au avertizat că va urma închiderea fabricilor, potrivit Euractiv.

Și ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, la finalul unei noi întâlniri care a avut loc la Constanţa cu oficiali ucraineni, americani, moldoveni şi ai Uniunii Europene, că au fost stabilite noi măsuri pentru facilitarea tranzitului cerealelor provenite Ucraina.

Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE, numite „coridoare de solidaritate”, pentru exporturile sale de cereale, după ce Rusia a abandonat în iulie acordul internaţional care permitea transportarea în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Ca rezultat, fermierii din statele vecine – Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia – se confruntă cu o concurenţă sporită şi blocaje pe propriile lor pieţe.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024