National

Comisia Europeană afirmă că PNRR-ul Ungariei nu a fost suspendat

Publicat: 07 iul. 2021
Comisia Europeană
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei

Dacian Cioloș ar fi răspândit informații false, când a spus că Planul Național de Redresare și Reziliență al Ungariei a fost suspendat de Comisia Europeană, conform vicepreședintelui Vera Jourova.

”Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare al lui Viktor Orban”, anunţa, triumfal, într-un mesaj pe Twitter, europarlamentarul Dacian Cioloş, precizând că acest fapt nu înseamnă ”pedepsirea” Ungariei.

Însă, vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei.

„Am verificat acum cu cabinetul președintelui și cu colegii responsabili de fondurile de redresare, de adoptarea și evaluarea planurilor. Nu există această știre că am oprit procesul, se desfășoară în continuare. Desigur, ne uităm la sistemul de control și audit din statele membre și decizia privind aprobarea planurilor individuale va fi luată de Consiliu prin majoritate calificată, nu e decizia Comisiei.”, a spus Jourova.

Cioloș se lăuda că Grupul Renew Europe din Parlamentul European, grup al cărui lider este, a cerut încă de săptămâna trecută suspendarea procedurii de aprobare a Planului de Redresare al Ungariei, pentru că nu există garanţii că banii vor ajunge la ungurii cinstiţi şi care merită, şi nu la apropiaţii premierulului Viktor Orban.

Ce spune Dacian Cioloș despre PNRR-ul Ungariei

El a precizat că suspendarea aprobării Planului de redresare ungar nu înseamnă ”pedepsirea” Ungariei, ci a nu sponsoriza cleptocraţia lui Viktor Orban.

”Într-un Eurobarometru din iunie 2020, 87% dintre cetăţenii ungari chestionaţi au descris corupţia din Ungaria ca fiind larg răspândită. Ei merită banii pentru redresare, nu ginerele lui Orban”, afirma Cioloş.

Corupţia în Ungaria lui Orban este sistemică, iar regimul său nu recunoaşte juridicţia Parchetului European, continua Dacian Cioloş.

”Garanţia că banii contribuabililor europeni nu ajung în buzunarul greşit trebuie să existe înainte ca planul de 7,2 milliarde să fie aprobat”, a subliniat europarlamentarul român despre Ungaria.

Rămâne de văzut dacă i se va cere demisia sau va fi demis pentru o astfel de faptă extrem de gravă.

Adauga un comentariu